Учени предупреждават за предстоящ "нов Чернобил"

  • Екип от изследователи в университета в Съсекс (UK) и на ETH Цюрих (Швейцария), предупреждават, че следващата ядрена катастрофа, сравнима със случилото се в Чернобил или Фукушима може да се осъществи много по-рано от очакваното, съобщава уебсайт Science Daily. Става дума за най-големият статистическия анализ на историята на ядрени аварии.

    Проучването показва, че макар и ядрените инциденти да са намалели значително по честота, това е постигнато чрез изтриване на събития от умерено-голяма величина. Изследователите смятат, че нивото на Чернобилската катастрофа и Фукушима е вероятно да се случи веднъж или два пъти на век, а злополуки в по-малък мащаб, като настъпилите през 1979 г. в Three Mile Island (САЩ) са повече от вероятно да се случат на всеки 10 до 20 години.

    "Резултатите показват, че катастрофални аварии като Чернобил и Фукушима не са реликви от миналото", предупреждава Бенджамин Совакуул, съавтор на изследването. "Нивото на риск на ядрената енергетика е изключително високо и ще бъдат необходими огромни промени, за да се елиминира възможността от ядрена авария в сегашния флот на реактори, предимно с технология второ поколение. "

    Изследването твърди, че "несъвършените и печално непълни" публични данни за ядрената индустрия водят до "отношението на самоувереност" по отношение на риска и подчертава двойната роля на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

    "Нашите резултати са обезпокоителни. Те предполагат, че стандартната методология, използвана от МААЕ за да се предскажат произшествия и инциденти е проблематична," казва експертътl. "Следващата ядрена авария може да се случи много по-рано и по-тежко, отколкото хората си мислят", заключава той.

Станете почитател на Класа