Испанска фирма се приземи в Латинска Америка

  • Забъркана в в случай на корупция "Lava Jato", най-голямата строителна компания в Латинска Америка е принудена да продаде активите, които зависят от неизплатени кредити. Така Одербрехт реши отстъпи акциите си в перуанския газов мега проект Южен Перуански газоопровод (ЮПГ).
    Бизнесът включва 30-годишна концесия с инвестиция от 5 милиарда долара. 4 милиарда от тях, следва да дойдат от банки или облигационни емисии.
  • Строителството на ЮПГ е огромна енергийната инфраструктура, от Камисеа,Куско до брега на Тихия океан, на разстояние от 1134 км. Въпреки че идеята е да се завърши тръбопровода до 2019, това би могло да бъде забавено поради финансовите проблеми на Одербрехт.

    Финансовите институции съобщиха, че ще осигурят повече пари, докато бразилският строител остава част от проекта. Сред банките, които са изразили тази позиция включва BBVA, Credit Agricole, Natixis, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Banking, Tokyo-MitsubishiUFJ, Mizuho Bank, ICBC Standard Bank, Citigroup, Intesa Sanpaolo и DNB ASA.

    Бразилският бизнесмен Марсело Одербрехт, президент на компанията, която носи неговото име, бе осъден през март 2016 на 19 години затвор. Той бе признат за виновен за пране на пари и престъпно сдружаване в милиардната измама на държавната петролна компания Petrobras.
    Испанската мултинационална компания Ferrovial веднага оцени тази възможност. Според El Confidencial компанията ще придобие акциите на Одербрехт и ще се установи стабилно в региона, в който почти няма присъствие.

Станете почитател на Класа