Пентагонът възнамерява да "възпира" Русия и Китай с екзотични оръжия

  • Пентагонът е започнал да говори открито за използване на най-съвременно въоръжение, като изкуствен интелект и автоматично обучение, за да създаде роботизирани оръжия, оборудване "човек-машина" и супермодерни войници.

    Това може да звучи като фантастика, но Пентагонът счита, че този тип високотехнологични системи са най-добрият начин за борба с бързото подобряване на руската и китайска военна техника, пише"Вашингтон пост",

    Именно за тези системи са говорили в интервю миналата седмица Робърт Уърк, заместник министър на отбраната и Генерал Пол Селва, заместник-председател на Обединеното командване.

    "Така ние ще направим нашите бойни мрежи по-мощни, ще инжектираме достатъчно несигурност в съзнанието на руснаците и китайците и ще бъдем в състояние да надделеем в конвенционален аспект. За мен, това е определението за конвенционално сдържане ", заяви Уорк.

    Бюджетът на Пентагона за 2017 включва за хай-тек 3,000 милиона за напреднали оръжия, за противодействие на китайска атака срещу военноморските сили на Съединените щати; 3,000 милиона за подобряване на подводниците; 3,000 милиона за оборудване "човек-машина" и операции с безпилотни самолети; 1700 милиона ще бъдат вложени в кибер и електронни системи с изкуствен интелект и 500 милиона за военни игри и други нови концепции.

    Изявленията на служители на Пентагона звучат като предупреждение към Русия и Китай. Уърке описал Русия като "голяма нововъзникваща мощ" и Китай като "нововъзникваща мощ с латентни технологични възможности и вероятно трайно стратегическо предизвикателство".

Станете почитател на Класа