Как живее без пари една от най-богатите страни в света?

  • В Швеция, една от най-богатите страни в света, плащанията от мобилни телефони и чрез кредитни карти бързо заменят физическите пари. В тази страна вече много банки не приемат пари в брой и дигиталните плащания процъфтяват.

    Въпреки че Швеция не е напълно отхвърлила използването на банкноти и монети, наличните пари са само 2% от националната икономика, в сравнение с 9,7% в рамките на еврозоната, според Банката за международни разплащания, съобщава NBC. "Швеция винаги е била в челните редици на финансовите иновации" каза Робин Тейгланд, бизнес професор в Стокхолмското училище по икономика. Все по-голям брой търговци на дребно, ресторанти и магазини, както и обществения транспорт в Стокхолм, не приемат пари в брой.

    Въпреки това, за някои е трудно да се адаптират към тази ситуация. "От десет милиона души в Швеция, около един милион са без достъп до интернет или не използват компютри всеки ден", казва Петър Сикстрьом, генерален секретар на SPF Seniorerna, лоби група, представляваща пенсионерите. "Един от сериозните проблеми е, че много възрастни хора са с увредено зрение," отбелязва той.

    Друг проблем е как може да се използват данните, събрани чрез електронните плащания. "Защо си мисля, че тази информация може да се използва по негативен начин?" попита Бьорн Ериксон, бивш ръководител на шведската национална полиция и Интерпол. Ериксон обясни, че данните могат да бъдат използвани, например за да се рекламира на потребителските адреси. Въпросът за защитата на личните данни е още по-съществен за плащанията чрез смартфони, които също са много чести в Швеция.

    Въпреки че Швеция се отдалечава от физическите пари, много експерти не биха искали да видят общество, напълно свободно от парите.

    "Електронните разплащания са проследими, което е добре за данъчните органи и правителствата, но за вас като личност, със сигурност има някои неща, които не искате Big Brother да наблюдава”, казват правозащитниците.

Станете почитател на Класа