Доларът срещу златото: Кой ще спечели монетарната война?

  • В контекста на срива на фондовия пазар и отслабването на долара, златото е нараснало до над $ 1200 за тройунция. В четвъртък, златните фючърси в Европа достигнаха най-високите си нива от миналия май, сред "скептицизъм за способността на Федералния резерв да повиши лихвените проценти тази година", според Nasdaq.

    По-конкретно, доларът бе отслабен след сряда, когато президентката на Федералния резерв на САЩ, Джанет Йелън обяви, че агенцията може да повиши лихвените проценти с по-бавни темпове от планираното, поради редицата проблеми, пред които е изправена икономиката.

    По-слабият долар влияе положително на цената на златото, което го прави по-евтин за притежателите на други валути. В допълнение, растежът на златото се дължи на търсенето на сигурни активи, тъй като инвеститорите са започнали да се страхуват от нисък растеж в световната икономика и колебания на пазара на петрол.

    През последната година и половина, важна роля за пазарите играе политиката на централните банки на Европа, Япония и САЩ, които през март ще трябва да направят съобщения, к потенциално подтикващи пазарите и активите към ново състезание.

    "Победител от тази валутна война ще е златото и сега е моментът да се купува злато, а не долари. За златото тази година са изпълнени всички необходими условия, не само да расте, но и да се изстреля високо", считат те.

Станете почитател на Класа