Сенатът на САЩ одобри "бързата писта" за TPP за да спре Китай в Азиатско-тихоокеанския регион

Сенатът на САЩ позволи на Барак Обама да поеме "бързата писта" за договора за свободна търговия Trans-Pacific, за да спре Китай в този регион. Това задължава конгресмените да приемат закона, предложен от президента, без възможност за промени. Сега законът да бързата писта ще бъде изпратен на долната Камара и тя ще трябва да вземе решение за одобрението му. Въпреки това, американските медии в Конгреса очакват дебата по бързата писта да бъде много по-труден, отколкото в Сената в петък.
Конгресът на САЩ реши да подкрепи президента Барак Обама в усилията му да продължи договарянето Споразумението за свободна търговия (TPP) с 11 Азиатско-тихоокеански страни (Канада, Австралия, Бруней, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам) и да подкопае властта на Китай в региона.
Докато Обама прокарва споразумението , Китай се стреми да неутрализира евентуалните му неблагоприятни последици. Пекин засилва създаването на нови зони за свободна търговия в страната с цел привличане на повече чуждестранни инвестиции в голям мащаб. В международен план, Китай стартира мащабна инициатива за свободна търговия с така наречения "Нов Път на коприната" и създаде Банката за инвестиции в азиатската инфраструктура за да увеличи финансовото си влияние в света.

Станете почитател на Класа