В ЕС ще бъдат предложени квоти за бежанци

По данни на ООН 60 000 души вече са се опитали да пресекат Средиземно море тази година, а над 1800 имигранти са загинали. Мигрантите са принудени да направят пътуването от "ужасяващото насилие" в Либия, според Amnesty International.
Миграционната политика на Европейската комисия, която ще бъде обявена в сряда и ще трябва да бъде одобрена от страните от ЕС, ще предложи на мигрантите правни средства за идване в Европа, така че те да не се обръщат към трафикантите. Европейските лидери ще обсъдят предложенията на среща на върха в края на юни.
Европейската комисия ще направи противоречивото предложение страните от ЕС да приемат бежанци според утвърдени квоти. Квотите ще се определят с помощта на редица фактори, включително населението на една страна, икономическите показатели и броя на лицата, търсещи убежище, признат преди това.
Великобритания категорично се противопоставя на идеята, съобщава Би Би Си, а Германия силно подкрепя квотите, след като е получила 200 000 молби за убежище миналата година.
В понеделник върховният представител за външната политика, Федерика Могерини, ще поиска от Съвета за сигурност на ООН да се разреши употребата на сила срещу трафикантите на хора. Без мандат на ООН, военни действия за унищожаване на лодки и спиране на трафикантите в либийски или международни води биха били незаконни. Посланикът на Либия в ООН Ибрахим Даббаши, заяви че страната му е против предложението.
"Въвеждане на мерки за справяне с контрабандистите, без осигуряване на безопасни алтернативни маршрути, няма да разреши тежкото положение на мигрантите и бежанците", каза Филип Лутър, директор на Amnesty International за Близкия Изток и Северна Африка.

Станете почитател на Класа