Натиск чрез санкциите е път към задънена улица, обяви Москва

Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ, но на равноправна основа, заяви руското външно министерство след срещата между външния министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери в Сочи, предаде ТАСС.
"Русия е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на световната сцена, където нашите страни носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност", посочват от министерството.

"Но сътрудничеството е възможно само на честна и равноправна основа, без опити за диктат и принуждаване".

Това е първо посещение в Русия на високопоставен представител на САЩ от началото на украинската криза и същественото охлаждане на отношенията между Москва и Вашингтон, отбелязва Франс прес.

На срещата си с Кери Лавров подчерта, че "сегашната криза в отношенията с Вашингтон не е отговорност на Русия".

"По тази тема бе отбелязано, че продължаването на конфронтацията, с опити да ни се оказва натиск чрез санкциите е път, който води в задънена улица", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

"Външните министри водиха дълъг и откровен разговор по широк кръг от въпроси от общ интерес", уточнява министерството.

Според изявлението, освен Украйна Кери и Лавров са обсъдили сирийския конфликт и водените в Москва в началото на април преговори между режима на Башар Асад и представители на опозицията, както и положението в Йемен.

По въпроса за Украйна двамата външни министри са отбелязали, че няма алтернатива на политическото уреждане на конфликта.

"Особено внимание бе отделено на заплахата от превзелата територии в Сирия, Ирак и Либия терористична групировка "Ислямска държава".

"Сергей Лавров отново подчерта важността на отказа от двойни стандарти в отношението към терористите", се казва в изявлението на руското външно министерство.
САЩ и Европейският съюз ще пристъпят към вдигането на санкциите срещу Русия в случай на пълно изпълнение на минските договорености, заяви пък в Сочи САЩ Джон Кери.

Той изтъкна "спешната необходимост" за Москва и Вашингтон да намерят обща позиция по големите световни въпроси, предаде Франс прес.

Кери призна, че няма реално прекратяване на огъня в източна Украйна. Съединените щати призовават всички страни в конфликта към прекратяване на огъня, заяви държавният секретар.

"Аз призовавам него /украинския президент Петро Порошенко/, както и руската страна и всички, които имат някакъв контрол, да предприемат всички възможни стъпки за пълното изпълнение на минските договорености", добави американският държавен секретар, цитиран от ТАСС.

"Ние смятаме, че минските договорености са най-добрия път и основния път към мира. Тези договорености трябва колкото може по-скоро да бъдат изпълнени", отбеляза Кери.

По думите му, Русия и САЩ за много неща са съгласни една с друга, макар че "ние продължаваме да имаме разногласия за различни детайли".

Двете страни са съгласни по най-главното - че проблемът в Украйна може напълно да бъде решен при изпълнението на минските споразумения, обави Кери.

Той призова за освобождаването на украинския военен пилот Надежда Савченко и други лица, които САЩ смятат за "политически затворници" в рамките на конфликта в Украйна./БТА/

Станете почитател на Класа