Докладът на Немцов "Путин. Войната": 220 руски войници са загинали в Източна Украйна

Близките на убития руски политик Борис Немцов представиха доклад, за който твърдят, че дава доказателства за руската военна намеса в Украйна, предаде AFP. Докладът е съставен от 64 страници и е озаглавен „Путин. Войната". Документът е изготвен на базата на материалите и проучванията, с които се е занимавал Немцов преди смъртта си. Според авторите в документа са включени свидетелства на войници и техните семейства.

220 руски войници са загинали в Източна Украйна, съобщава ВВС. Пред пресата опозиционерът Иля Яшин заяви, че докладът представя „подробни доказателства" и разкази на „ключови свидетели" за ролята на руската армия в конфликта в Източна Украйна. Според него за първи път руските войски са „преминали масово" украинската граница през август 2014 година по време на успешната контраофанзива на бунтовниците край Иловайск и по южната фронтова линия на Донецк.

През януари и февруари също били изпращани войски, чиито действия е трябвало да накарат украинския президент Петро Порошенко да седне на масата за преговори в Минск. Според Яшин руски войници са участвали и в битките за стратегическия град Дебалцево. „Всички ключови победи на сепаратистите са били осигурени от руската армия", посочи опозиционерът Иля Яшин по време на пресконференция днес.

Докладът посочва, че 150 руски войници са загинали при сраженията край Иловайск през август 2014 година. През февруари 2015 година пък в Дебалцево отново при ожесточени сражения са загинали още 70 руски военнослужещи. В същото време, конфликтът в Украйна и присъединяването на Крим са стрували на Русия милиарди евро, се казва още в документа.

Според текста войниците, изпратени в Донбас, са уволнявани незабавно от руската армия и са били зачислявани като доброволци. Министерството на отбраната обаче е дало обещание да бъде платена компенсация в случай на смърт или осакатяване, независимо, че войникът вече не се числи към редиците на военнослужещите на Руската федерация. Въпреки това подобно обещание не е изпълнявано от Москва.

В текста са публикувани и данни, съгласно които за 10 месеца война в Източна Украйна от държавния бюджет на Русия са похарчени 53 млрд. рубли. Други 80 млрд. рубли пък са били пръснати за възпиране на бежанците от Донецката и Луганската области в Украйна за периода след юли 2014 г. Според доклада руснаците, които се бият срещу войските на Киев в Източна Украйна, получават до 90 000 рубли (1774 долара) на месец.

По Агенция Фокус

Станете почитател на Класа