Разкритие: Как Тони Блеър прави милионите си

Бившият британски премиер Тони Блеър е изправен пред нови обвинения за конфликт на интереси, след като се разкри, че му се плаща от Обединените арабски емирства, за да консултира колумбийското правителство по минните печалби.
Договорът, получен от The Daily Telegraph, се отнася до неговата консултантска фирма Tony Blair Associates, която съветва колумбийското правителство как да се преразпределят плащанията на роялти от минни проекти в страната и не се заплаща от Колумбия, а от ОАЕ.
Разкритието поставя под въпрос ролята на Тони Блеър като официален пратеник на Четворката за Близкия изток, чиято мисия е да преговаря за мир между израелци и палестинци, а не да се развива бизнес отношения със супербогатите владетели на региона. Това увеличава натиска върху Блеър да подаде оставка. Според високопоставен източник, цитиран от медиите, Блеър се очаква да обяви оставката си през следващите седмици.
Договорът, подписан през 2013 г. предвижда висока конфиденциалност на документите между страните. Започнало е разследване и в Колумбия за ролята на ОАЕ в латиноамериканската страна.
Заслужава да се отбележи, че откакто подаде оставка като министър-председател, Блеър е спечелил между 50 и със 100 милиона паунда, най-вече чрез консултантска дейност. Сред тях са и консултациите към Mubadala, инвестиционен фонд от ОАЕ, закупил преди два месеца златна мина в Колумбия.

Станете почитател на Класа