Естонският президент се стреми към постоянна сила на НАТО

Естонският президент Тоомас Илвес призова в страната му да бъдат разположени постоянни сили на НАТО. Той заяви пред вестник Daily Telegraph, че Естония се чувства застрашена от руските военни полети и учения в района, както и от войнствената реторика на Москва.
В момента в Естония е разположена временно 150-членна американска пехотна част. Според учредителната харта на НАТО, ако една страна член на съюза е нападната, всички други членове ще бъдат задължени да отидат на война в нейна защита. Но учредителен акт на НАТО-Русия от 1997 г. забранява наличието на постоянни бази в Източна и Централна Европа.
Руското правителство междувременно заяви, че е обезпокоено от ходове на Финландия и Швеция насочени към тесни връзки с НАТО.
Северните министрите на отбраната - включително Норвегия, Дания и Исландия - се споразумяха в петък, че неотдавнашното поведение на Русия е най-тежкото предизвикателство за европейската сигурност и че Северна Европа трябва да бъде подготвена за евентуална криза.
Но в изявление, руското външно министерство предупреди, че това може да подкопае сътрудничеството в региона, разработено през последните няколко десетилетия.
Илвес сподели пред вестника, че е време НАТО да признае, че средата за сигурност се е променила след 1997 г. и най-малкото бригада трябва да бъдат разположена в Естония.
"Маневри [на Русия], до границите ни, обхващат от 40 000 до 80 000 войници. НАТО заяви, че 5000-числени сили за бързо реагиране, може да бъдат разположени в рамките на 48 часа, за да се предпазят членове от Източна Европа в случай на руската агресия.
"Това е страхотна идея, но от гледна точка на реалностите, ще бъде просто твърде късно", каза г-н Илвес.
Естония има постоянна армия от само 5300 войници и разчита на НАТО за своето въздушно пространство.

Станете почитател на Класа