Потушен пожар на руска ядрена подводница

Пожарът, който избухна на руската ядрена подводница в арктическа военноморска корабостроителница е потушен.
Пожарът на „Орел" е започнал при ремонти в корабостроителница Северодвинск. Не е имало оръжия или ядрено гориво на борда на подводницата тип Оскар-II по време на инцидента и не е имало жертви. Говорител на корабостроителницата каза, че не е имало замърсяване на околната среда или радиоактивно замърсяване.
Руската разследваща комисия обяви, че започва разследване на предполагаеми нарушения на безопасността, които биха могли да предизвикат пожара по време на ремонта. Той добави, че докът на кораба е бил потопен във вода, за да бъде потушен огъня и че корпусът на подводницата все още се облива с вода отгоре. Водата няма да нанесе щети на оборудването в подводницата, защото вътрешният корпус остава затворен.
Иля Житомирски, говорител на корпорацията, която управлява корабостроителницата, каза за Associated Press , че критичните части на ядрения реактор на подводницата са свалени много преди ремонтната дейност да е започнала.
Подводницата Орел се присъедини към базата на Северния флот в област Мурманск през 1992 г. и е въоръжена с противокорабни ракети.

Станете почитател на Класа