Китай, Япония и Южна Корея подновяват преговорите

Южнокорейският външен министър Юн Бюн-Се, японският външен министър Фумио Кишида, Южно Корейския президент Пак Кън Хе и китайския външен министър Ванг И провеждат среща в Сеул, Южна Корея. Срещата в Сеул е вероятно да се фокусира върху начините за облекчаване на напрежението в региона въпреки териториалните и дипломатически спорове. Трите държави имат силни икономически връзки, а отношенията все още страдат от нерешени проблеми, датиращи от действията на Япония през Втората Световна Война.
Говорител на китайското външно министерство заяви, че се надява министрите да могат да "погледнат в бъдещето". Външните министри от трите страни са се срещали последно през април 2012 г. През следващата година срещата е отменена, след като японският премиер Шинзо Абе разгневи Китай и Южна Корея, като посети храм, която почита падналите във войната японци, включително няколко висши военни престъпници.
Япония е колонизирала Корейския полуостров и окупирала части от Китай по време на Втората световна война, а двете страни обвиняват Токио в отказ да изкупи адекватно своята агресия. През последните години е имало и някои спорове за островите, известни като Сенкаку в Япония и Дяою в Китай, като длъжностните лица са изразили опасения, че евентуален сблъсък би могъл да прерастне в сериозен конфликт.
Сега мненията са, че различията остават, но гневът от преди три години се е охладил, и срещата е плаха крачка към официален диалог.
Г-н Кишида, който срещна със своя южнокорейски колега преди тристранната среща, заяви, че "независимо от трудните въпроси между двете страни", те ще "продължават да говорят на различни нива, за да се засили сътрудничеството".
Лошите отношения между Япония и Южна Корея се превърнаха в проблем за САЩ, които виждат двете страни като свои основни военни съюзници в Азия.
Срещата на външните министри подхранва надеждите, че среща на върха на тримата лидери би могла да се проведе по-късно тази година.

Станете почитател на Класа