САЩ и ЕС трескаво търсят решение за Украйна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Съединените американски щати ще окажат допълнителна помощ на Украйна.„Не се съмнявам, че Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и друг характер. Предприемаме тази стъпка, съзнавайки, че не съществува военно решение на конфликта. Има само политическо, дипломатическо решение", каза Кери в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си.

Кери отбеляза, че според Вашингтон Москва трябва да промени политиката си по отношение на Киев. „А ние трябва ясно да дадем да се разбере, че напълно подкрепяме принципите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", посочи американският първи дипломат.

В събота на Конференцията в Мюнхен по въпросите на сигурността вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че не съществува военно решение на конфликта в Украйна. Междувременно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви по време на среща в Мюнхен с Кери, че плановете на Вашингтон за доставка на Киев на военна техника и въоръжение са изпълнени с непредсказуеми последствия и заплашват да провалят усилията за уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна.

„При обсъждането на проблематиката на украинската криза Лавров и Кери отбелязаха безалтернативността на политическия път за уреждане на конфликта", посочва руското министерство на външните работи. В тази връзка Кери е изразил подкрепа за състоялите се в петък в Москва разговори между руския президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. „Русия и САЩ изхождат от това, че задължително условие за постигане на стабилен и справедлив мир в Украйна остава започването на всеобхватен общонационален диалог за конституционна реформа", отбелязва руското дипломатическо ведомство.

Лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна планират да се срещнат в беларуската столица Минск в сряда, за да продължат опитите за мирно уреждане на конфликта в Украйна. Това обяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт след състоялата се по-рано днес телефонна конферентна връзка между Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко, цитиран от световните агенции.

Четиримата проведоха „дълга телефонна конференция" и „продължиха да работят по пакет от мерки в рамките на усилията им за глобално решаване на конфликта в източна Украйна", се посочва в комюнике на германското правителство. Работата ще продължи в Берлин с цел да се подготви среща на върха в „нормандски формат" между четирите държави в сряда в Минск.

В четвъртък вечерта френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в Киев с президента Порошенко, за да представят плана си за мирно решаване на конфликта в Украйна. Последва и тяхна визита в Москва, където в петък разговаряха с руския президент Владимир Путин повече от 5 часа. В първия си коментар след срещата в Кремъл Оланд заяви, че водените разговори с руския президент са сред последните възможности да се избегне война.

„Западът иска да гради безопасността на Европа съвместно с Русия, а не срещу нея", коментира германският канцлер Ангела Меркел по време на конференция за сигурността в Мюнхен. На свой ред руският президент заяви, че Москва не планира да воюва с никого, но също така не я устройва еднополюсен свят. Украинският му колега Петро Порошенко изрази готовността си по всяко време да обяви прекратяване на огъня в източната част на страната.

Великобритания обвини руския президент Владимир Путин, че действа като „тиранин" срещу Украйна, но заяви, че силите на Киев не биха могли да победят армията на Русия на бойното поле и само политическо решение може да спре кръвопролитието, предаде Ройтерс. „Украинците не могат да победят руската армия, това не е практическа задача. Трябва да има политическо решение", заяви пред „Скай нюз" британският външен министър Филип Хамънд. „Този човек изпрати войски през международна граница и окупира територия на друга държава в XXI век, действайки като някакъв тиранин от средата на XX век", каза Хамънд и добави, че цивилизованите страни не правят така.

Коментарите на Хамънд идват ден, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изпращането на оръжие, за да се помогне на Украйна в борбата срещу сепаратистите, няма да реши кризата там. За това канцлерът понесе остри критики от американските политици.

Хамънд съобщи, че Великобритания не планира да въоръжава украинските сили и се съсредоточава върху дипломатическите усилия за решаване на кризата, но се обяви открито в подкрепа на продължаване на икономическите санкции на ЕС срещу Русия. Той същевременно уточни, че Лондон може да преразгледа позицията си по доставките на оръжие за Киев, ако ситуацията в региона рязко се изостри.

По БТА

Станете почитател на Класа