Каква е целта на обсерваторията на Ватикана?

Планините на Аризона, САЩ, са известни с големия брой на космически обсерватории. Една от тяхпродължава да създава противоречиви впечатления със своите религиозни служители, като се има предвид стереотипа, че най-добрите астрономи са атеисти. Това е Обсерваторията на Ватикана, която се премества в Тусон, Аризона (САЩ) през 1981 г., когато качеството на въздуха в Италия се влоши и изследването на космоса стана невъзможно.
Специализирани в областта на астрономията свещеници, работещи в институцията заявиха, че изследването на вселената им помага да "свържат с Твореца. Ние не правим нищо странно. Правим истинската наука, а не търсим извънземни, които да евангелизираме", каза отец Павел Габор, заместник-директор на Обсерваторията.
Скептиците твърдят, че „ от интелектуална гледна точка, науката и принципите на религиите по света са напълно несъвместими от стотици години", както казва физикът Лорънс Краус.
Астрономите от обсерваторията на Ватикана, междувременно отхвърлят тези критики, като гарантират, че границите между науката и религията не съществуват. "Мисля, че хората, които си задават най-големите въпроси за вярата също се интересува от астрономия, защото това са фундаментални въпроси," казва Бюъл Януци, директор на Steward Observatory към Университета на Аризона, който си сътрудничи с Обсерваторията на Ватикана.

Станете почитател на Класа