"Шарли ебдо": Двамата братя джихадисти са убити; техният заложник е невредим

Двамата братя джихадисти, обвинени за атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо", бяха убити днес при щурм на силите на реда срещу печатница в индустриалната зона Дамартен-ан-Гоел североизточно от Париж, където братятя Куаши се бяха барикадирали и държаха заложник. Той е освободен невредим.

Щурмът започна малко преди 18,00 ч. едновременно с операцията на полицията в Париж, срещу супермаркета за еврейска (кашерна) храна, където въоръжен мъж държеше заложници. Няколко са освободени, но петима бяха убити, предаде Франс прес от мястото на събитието, където се чуха силни експлозии и автоматична стрелба. .

Джихадисткият терор в Париж се разрастна в петък, след като нападател атакува супермаркет за стоки кашер, докато полицията се опитваше да залови двамата терористи от френското сатирично списание "Шарли Ебдо", които се барикадираха в сграда в градче недалеч от френската столица. Двете нападения бяха свързани, като според властите нападателите са се познавали.

Мъж с две автоматични оръжия откри стрелба в супермаркет за стоки кашер в Източен Париж, като рани сериозно един човек и взе най-малко петима заложници. По-рано Франс прес съобщи за две жертви, но вътрешното министерство опроверга информацията. Нападателят е същият, който преди ден застреля полицайка и рани общински служител в столицата. Заподозреният казал на полицаите на местопрестъплението: "Знаете кой съм аз".

Властите съобщиха, че са установили връзка между него и нападателите в сатиричното издание Шериф и Саид Куаш. Те са били членове на една и съща джихадистка клетка и са се познавали.

Полицейски представител съобщи, че въоръженият мъж е заплашил да убие заложниците, ако полицията предприеме щурм срещу двамата братя Куаши.

Властите разпространиха и снимки на мъж и жена, издирвани във връзка с разследването на убийството на полицайката в южното предградие Монруж в четвъртък. Това са 32-годишният Амеди Кулибали, който се препдолага, че стои зад нападението в еврейския магазин, и 26-годишната Хаят Бумедиен.

В същото време акцията по залавянето на двамата братя Шериф и Саид Куаши се следеше в реално време от екипи на местните и международни медии и така зрителите по цял свят можеша да наблюдават на живо напрегнатата спецоперация, превърнала се в глобално риалити.

Двамата братя бяха обкръжени от полицията в печатница в индустриалната зона на град Дамартен ен Гоел близо до Париж. Полицията успя да влезе в контакт с двамата братя. Депутатът Ив Албарело, който е бил в командния център на операцията по залавяне на заподозрените, каза пред местна телевизия, че те са казали, че "желаят да умрат като мъченици".

С тях бяха водени преговори за евакуация на учениците от близкото училище и те се съгласиха. В района бяха разположени хиляди полицаи, а хеликоптери следяха развитието на ситуацията от въздуха.

Сутринта в четвъртък двамата братя откраднаха автомобил "Пежо" в градчето Монтани Сент Фелисите, на 50 км североизточно от Париж. Полицията ги преследва по магистрала А2. Малко по-късно бе съобщено, че са взети заложници.

Френските специални части претърсваха къща по къща района, след като в сряда заподозрените бяха засечени в град близо до Париж, където ограбиха бензиностанция. По-късно след спешна среща между президента Франсоа Оланд, премиера Манюел Валс и полицейски началници, френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е в ход операция по залавянето на двамата братя в град Дамартен ан Гоел.

Местен жител каза по телефона пред BFMTV, че местните хора стоят блокирани в домовете си. Той казва, че се намира на около 300 метра от мястото, където се провежда полицейската операция. Описва го като малка сграда в индустриална зона, която рано сутринта е обградена от полиция и хеликоптери във въздуха. "Всички са блокирани в домовете си зад заключени врати", твърди очевидецът.

Парижкото летище Шарл де Гол затвори две северни писти за пристигащи полети поради близостта им до мястото на операцията по неутрализиране на двамата заподозрени. В петък вечерта френската полиция разпореди затварянето на всички магазини в известен еврейски квартал в центъра на Париж, далеч от двете заложнически кризи.

От парижкото кметство обявиха затварянето на магазини по улица "Розие" в квартал "Маре", в сърцето на туристическия квартал и на около километър от редакцията на седмичника "Шарли ебдо". Часове преди Шабат улицата обикновено е пълна с пазаруващи хора, сред които има както френски евреи, така и туристи.

БТА

Станете почитател на Класа