Стив Джобс използвал "теста на бирата" по време на интервюта за работа

Стив Джобс използвал "теста на бирата" по време на интервюта за работа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2024
  • Сподели:

Обикновено, когато мислите за интервю за работа, вероятно изпитвате напрежение и очаквате много въпроси. Но ако сте имали удоволствието да бъдете интервюирани от Джобс за позиция в Apple, бихте разбрали, че неговият подход е бил доста нестандартен.

 

 

За разлика от повечето интервюта, които са строго формализирани, процесът в такава голяма компания изглежда още по-обезкуражаващ.

Джобс бил наясно с това и искал да внесе промяна. Той стремял към разбиване на обичайната практика, където кандидатите подхождат с предварително подготвени отговори, сякаш четат от сценарий.

Затова Джобс премахнал стандартните въпроси в полза на по-неформален диалог.

Покойният съосновател и главен изпълнителен директор на Apple, Стив Джобс, е прилагал така наречения "тест на бирата" при провеждането на интервюта с кандидатите за работа в технологичния колос.

Представете си, че на интервю за работа ви питат дали бихте изпили бира с нов колега или бихте ли могли лесно да си поговорите с него, докато се разхождате.

Джобс действително прилагал този подход, като водел кандидатите на разходки или на бира, за да провери дали те биха се вписали в културата на Apple. Този метод станал известен като "бирения тест". Разходките помагали на кандидатите да се отпуснат, като целта на Джобс била да премахне обичайното напрежение от интервюто за работа.

По време на такива интервюта в бар, Джобс задавал въпроси като "Кога за последен път постигнахте нещо?" или по-лежерни като "Какво правихте миналото лято?".

В миналото много мениджъри са заявявали, че търсят специфични правилни или грешни отговори при интервюирането на кандидати. С Джобс обаче ситуацията очевидно била различна, тъй като той се стремял да разбере повече за човека отсреща. Неговата цел при интервюирането била да открие най-добрите от най-добрите, "А-играчите", както той самият го е формулирал.

"Открих, че когато събереш достатъчно 'А-играчи' заедно, когато преминеш през трудния процес на намирането на тези 'А-играчи', те наистина обичат да работят заедно, защото никога преди не са имали възможността да го правят", обяснява Джобс.

 
 

Станете почитател на Класа