Как да се предотвратим появата на стрии

Как да се предотвратим появата на стрии
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2024
  • Сподели:

Стриите изглеждат като вдлъбнати ивици по кожата. Те могат да бъдат червени, лилави или сребристи на вид. Най-често се появяват по корема, гърдите, бедрата и седалището. Често срещани са по време на бременност, но могат да се появят във всяка фаза от живота.

 

 

Когато кожата бързо се разтяга или свива, това води до разрушаване на еластина и колагена в нея. Основната роля на еластина е да позволи на кожата да се разтегне, а на колагена е да осигури структура, здравина и подкрепа на кожата.

Стриите обикновено първо се появяват като червени, розови или лилави линии. С течение на времето кръвоносните съдове заздравяват и линиите често избледняват и стават по-малко забележими.

Колагеновите и еластиновите влакна в кожата са необходими, за да поддържат бързо растящата кожа опъната и колкото по-силни са те, толкова по-малка е вероятността да се скъсат и да оставят стрии. Следователно има смисъл да се ядат храни, които са богати на витамин Е и С, цинк и силициев диоксид, които помагат за образуването на колаген, пише puls.bg. Витамин С, по-специално, е важен антиоксидант, който помага за защита на тъканите от увреждане. Твърди се също, че витамините B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин) помагат за насърчаване и поддържане на здрава кожа.

Пиенето на достатъчно вода (приблизително 2 литра на ден) е от съществено значение, за да подпомогнете укрепването и обновяването на кожата.

В допълнение към повишаването на енергийните нива и намаляването на промените в настроението, упражненията също могат да помогнат за предотвратяване на стрии. Упражненията подобрява кръвообращението, което поддържа кожата еластична и по-способна да се разтяга, докато расте.

Най-добрата превенция срещу стрии е използването на естествено локално масло, което помага за подхранване и омекотяване на кожата. Продукти, които включват масла като масло от сладък бадем, масло от жожоба, масло от пшеничен зародиш и масло от моркови, са богати на есенциални мастни киселини и витамини A, C, E, B и са в състояние да хидратират и укрепват мембраните на кожните клетки. Това прави клетките по-малко податливи на увреждане и подобрява еластичността на кожата.

Ежедневният масаж е чудесен начин за намаляване на риска от появата на стрии. Масажът осигурява стимулиране на тъканите под повърхностните слоеве на кожата, дори когато се прилага с леки удари.

За подобряване здравето на кожата като цяло, се препоръчва консумацията на много моркови, сурови ядки, зехтин, яйца и месо. Те са с високо съдържание на мастноразтворимите витамини А и Е, които са от съществено значение за поддържане на еластичността на кожата. За укрепване на колагена могат да се консумират цитрусови плодове, банани, ягоди, боровинки, броколи и черен шоколад. Всички те са с високо съдържание на витамин С и биофлавоноиди и също така имат ефект против стареене на кожата.

 

Станете почитател на Класа