Как да разпознаете лъжеца по езика на тялото му

Как да разпознаете лъжеца по езика на тялото му
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Неведнъж сме говорили за това, че някои навици и дребни неща, които правим неусетно, могат да разкрият много за нашия характер.

 

 

 

По време на разговор мимиките, погледът и жестовете на отсрещната страна могат да издадат много за неговите намерения и мисли.

Поведенчески психолози и изследователи на езика на тялото от много години се опитват да идентифицират сигналите, с които някой подсъзнателно издава, че лъже.

Разбира се, никога не можем да сме убедени на 100% в нечия неискреност, защото всеки човек има свои индивидуални реакции, както и различно разбиране за истината.

И все пак няма нужда да сте следовател или специалист, за да разпознаете някои малки жестове, които трябва да ви направят по-бдителни. Нужно е само на наблюдавате събеседника си и да слушате внимателно гласа му, както и думите, които подбира.

Ето и някои насоки, които ще ви помогнат да идентифицирате лъжеца срещу вас:

Необичайна промяна в тона на гласа

Внезапната и необичайна промяна в тона на човека издава, че той вероятно е неискрен и влиза в определена роля в разговора. Когато хората са нервни, мускулите на гласните струни може да се стегнат (като инстинктивен отговор на стреса), което кара гласът да звучи много високо. Прочистването на гърлото, средство за справяне с дискомфорта от стегнатите мускули, също понякога може да сигнализира за нечестност. Хората, които измислят, също са склонни да повишат глас, казва д-р Лилиан Глас. „Понякога ставате по-шумни, защото се готвите да заемете отбранителна позиция“, добавя тя.

Прекалено много/малко думи

Тук учените твърдят, че някои хора са пестеливи в изказванията си, когато лъжат, докато други ще ви затрупат с лавина от думи. Затова при разпити някои специалисти карат хората да разкажат същата история, но не в хронологичен ред, за да забележат дали детайлите се променят. Други лингвистични знаци, разкрити в проучвания, показват, че лъжците са склонни да използват повече нецензурни думи и местоимения в трето лице (той, тя и те), за да се дистанцират от всяко участие от първо лице (аз, мое, мое). Освен това бъдете нащрек за паразитни и незначителни думи с честа употреба, с които събеседникът ви се опитва да спечели време, доизмисляйки си несъществуващи факти.

Търкане на очите

Този жест може да разкрива, че човекът изпитва недоверие, както и че е уморен или отегчен.

Гледане встрани

Това издава, че човекът изпитва несъгласие с това, което чува, но не иска да каже нищо по въпроса. В ако погледът му се задържи дълго встрани или над вас, можете направо да го попитате какво е истинското му мнение.

Зрителен контакт

Изследванията относно посоката на погледа показват различни разултати, Според някои избягването на зрителен контакт говори за неискреност, но други посочват, че и настойчивото взиране в очите на други издава същото. Проучване, озаглавено „The Eyes Don't Have It“, публикувано през 2012 г. в Plos One, развенчава идеята, че хората гледат наляво или надясно, когато лъжат. Въпреки това, проучване, проведено през 2015 г. от Мичиганския университет и публикувано в списание Time, показва, че 70% от хората в 120 видеа от медиите са лъгали, докато са поддържали директен зрителен контакт.

Доближаване на върховете на пръстите

Така човекът показва, че контролира ситуацията и демонстрира определена власт. Често до този жест прибягват хората, които имат ръководни и високопоставени позиции.

Посочване с пръст

Актът на посочване към нещо или някого с жестове или думи може да сигнализира за желание да се отклони фокусът от даден човек и да се прехвърли вината или вниманието върху някой друг, според Business Insider.

Навеждане на глава

Ако някой общува с вас с наведена надолу глава, това обикновено сигнализира за осъдително, негативно и дори агресивно отношение. Това не е вярно във всеки случай и зависи от обстоятелствата. Възможно е още да прикрива нещо, да не ви вярва или да иска да създаде дистанция помежду ви.

Ръце, скръстени пред гърдите

Сключване на ръце е един от най-лесно разпознаваемите знаци, че човекът отсреща заема отбранителна позиция. Освен това може да изразява несъгласие или скептицизъм към определени неща, които чува.

Повдигане на вежди

Краткото повдигане на вежди е незначителна мимика в разговор, но ако е по-продължително, може да значи, че човекът изпитва изненада или страх.

Прекомерно жестикулиране

Когато човек лъже, той често прекалява с жестовете и те изглежда некоординирани, с което подсъзнателно се опитва да направи твърденията си по-достоверни. Проучване на Университета в Мичиган от 2015 г. установява, че тези, които лъжат, са по-склонни да жестикулират с двете си ръце, отколкото тези, които казват истината. Друг сигнал за неискреност, за който специалисти предупреждават, е криенето на дланите, например в джоб или под масата.

Сърбеж по тялото и лицето

Когато хората са нервни, тези колебания в нервната система могат да ги накарат да почувстват сърбеж или изтръпване в тялото си, което от своя страна може да причини повече нервност. Към тези жестове специалистите добавят още люлеенето на тялото напред-назад и игра с косата.

Учестено дишане

Един от най-ясните знаци на лъжата, учестеното дишане, заедно с промяната с тона и повдигнатите рамене, значат, че човекът изпитва стрес от това, че не казва истината.

Присвиване на устни

Проучването, проведено в UCLA, установява, че хората, които лъжат, са по-склонни да свиват устни, когато им бъдат задавани чувствителни въпроси. Това може да значи още, че човекът не желае да участва в разговора, пише "Флагман".

 

Станете почитател на Класа