Това най-често се чупи вкъщи, а пари за ремонт...

Това най-често се чупи вкъщи, а пари за ремонт...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Вяра да нямаш на никого – често пъти ние българите използваме тази фраза. Да, тя се отнася предимно за хората в обкръжението ни, но в днешни дни тя може да бъде прехвърлена и в друга сфера.

 

 

Ще попитате за какво иде реч? Е, замисляли ли сте се как в старите къщи на село и/или в домовете на бабите и дядовците ни още има по някоя печка, хладилник и т.н., които още работят като нови? А в същото време електроуред, който ние сме си купили преди година-две вече е издал багажа?

Е, точно за това говорим – вяра да нямаш на никого и нищо! Но понякога един проблем никога не идва сам.

Именно заради това  решихме да се допитаме до част от читателите ни и да проверим какво най-често се чупи в домовете им – дали електроуредите или други неща вкъщи им създават големи главоболия. Повярвайте ни – отговрите са повече от изненадващи.

И така – масово читателите се оплакаха от водопровода у дома. Оказа се, че той най-често се поврежда, запушва, протича и т.н. Цели 49% от анкетираните се оплакват от проблеми с него.

33% от неизправности вкъщи пък са свързани с домакинските уреди. Други 30% от анкетираните съобщават за повреди, свързани с електричеството: повреда на контакти, окабеляване и осветление. 

21% от общия брой участници в проучването  изпитват затруднения с мебелите, 15% с прозорците и вратите, а 9% с отоплението.

Само 24% от анкетираните казват, че нямат никакви проблеми у дома.

Никак изненадващ не е отговорът на повечето българи, че предпочитат да поправят счупени неща сами. 42% от участниците в проучването обикновено се справят с неизправностите сами или търсят помощ от приятел/роднина/съсед, в зависимост от естеството на повредата. В същото време 40% наемат професионалисти.

Други 21% от анкетираните купуват/заменят счупено оборудване с ново или сменят част от материалите вместо пълен ремонт. Докато 15% се обръщат за помощ към приятели или роднини. Малцинство - 2% - не отстраняват неизправността.

Анкетираните говориха и за сумите, които са готови да похарчат за ремонт. Така за 38% от участниците в проучването приемливият бюджет варира от 1000 до 5000 лева. 15% са готови да похарчат по-малко от 1000 лева за отстраняване на неизправности, а 12% - от 6000 до 10 000. Само 5% от анкетираните смятат за възможно да отделят 10 000 лева за ремонт.

Останалите 15% съобщават, че не възнамеряват да харчат и лев за тази цел.

Станете почитател на Класа