Реката, в която умираш, ако паднеш във водите ѝ

Реката, в която умираш, ако паднеш във водите ѝ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Мистериозна река, чийто води буквално врят, се намира в Перу, в провинция Пуерто Инка, в близост до древното място за поклонения Маянтуяку. Тя е скрита дълбоко в Амазонската джунгла, а местните я наричат Шанай-Тимпишка. Известна е също и като Ла Бомба.

 

 

Този поток с дълбочина 6 метра и широчина 25 метра тече в продължение на почти 6,5 км в джунглата. Водата му е с висока температура, която на места достига до 95 градуса по Целзий. Тази температура може да убие всяка форма на живота, включително и хора, за няколко минути, пише mybestplace.com.

До 2011 година повечето учени смятали, че „врящата река“ е просто популярна легенда, но мнението им се променило, когато Андреш Русо – млад перуанец със страст към геологията, решил да потърси това мистериозно място. Следвайки разказите на дядо си и карта, дадена му от колеги от перуанското правителство, той успял да намери врящата река и да докаже, че „реката, която убива“, наистина съществува.

Търсенето на Русо, подкрепено от „Млад изследовател на Нешънъл Джеографик“, довело до откриването на криволичеща подземна геотермална мрежа, която отвежда врящата вода на повърхността на много километри по-нататък.

Най-шокиращата част от откритието за повечето хора е фактът, че в близост няма вулкани, тъй като обикновено повечето горещи извори са създадени от ефекта на лавата – като в Исландия и Йосемити. Врящата река в Маянтуяку се намира на 725 км от вулкан, което прави Шанай-Тимпишка още по-мистериозно място.

Това е кътче, останало непокътнато дълго време, но днес е заплашено от обезлесяването и изчерпването на природните ресурси. Андреш Рузо публикува книга, озаглавена „Врящата река: Приключение и откритие в Амазония“, в която описва реката и крехкия баланс на цялата екосистема. Тя вече е привлякла вниманието на хората, които биха искали да я използват като източник на енергия.

 

 

На сайта boilingriver.org можете да откриете цялата информация как да посетите това великолепно чудо на природата и в същото време то да бъде опазено.

По думите на Рузо, водата в реката е толкова топла, че можете директно да си направите чай от нея.

 

Станете почитател на Класа