Мистерията на Черепа от Перу

Мистерията на Черепа от Перу
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.07.2024
  • Сподели:

Удължен череп с форма на конус с метален имплант, може да представлява едно от най-ранните доказателства от Перу за наличието на древни хирургически техники. Но има вариант и да е съвременен фалшификат.

 

 

Фактът, че черепът, който е дарен на Музея по остеология в Оклахома Сити, има форма на конус, не е нещо твърде необичайно, тъй като перуанците в древни времена са били известни с това, че притискат главите на децата с ленти по време на развитието, за да постигнат отличителната форма.

Въпреки това, металният имплант в този череп е много необичаен и, ако е автентичен, потенциално би бил уникална находка от древния свят на Андите.

В допълнение към този потенциален имплант, черепът има дупка под метала, която вероятно е създадена чрез трепанация. Трепанацията е, когато се прави дупка в черепа на човек в опит да се лекува нараняване или медицинско състояние и това е била обичайна практика в древния свят.

Остеологичният музей, който публикува няколко снимки на този череп на страницата си във Facebook, заяви, че експертите му не са в състояние да проверят автентичността на металния имплант в момента. Представител на музея казва пред изданието Live Science, че не е правено датиране с въглерод и археолог все още не го е изследвал отблизо.

От Live Science са разговаряли с няколко учени, които не са свързани с музея, за да получат мнението им за автентичността на импланта и като цяло мнението им било смесено. Някои са скептични и предполагат, че имплантът е фалшификат, докато други подозират, че имплантът може да е истински. Така или иначе ще трябва да се направят няколко научни теста, преди да може да се вземе окончателно решение дали имплантът е автентичен, казват учените.

„Много се съмнявам, че това е нещо автентично“, казва Джон Верано, професор по антропология в университета Тулейн в Луизиана, пред Live Science, позовавайки се на това, че металният имплант вероятно е съвременна фалшификация, дори ако черепът е автентичен . „С няколко думи, мисля, че това е нещо измислено, за да направи черепа по-ценен колекционерски предмет“, каза Верано. Този метален имплант можеше да бъде поставен преди много десетилетия, преди музеят или дарителят да го е притежавал.

Верано е изследвал няколко черепа от Андите, за които се твърди, че имат метални импланти, и публикува статия по темата през 2010 г. в International Journal of Osteoarchaeology. В статията Верано описва черепи, за които се предполага, че са имали метални импланти, но те или са били фалшификати, или металът изобщо не е хирургически имплант, а вместо това е бил използван като приношение при погребение.

Други учени казаха пред Live Science, че е възможно металният имплант да е истински, но е твърде рано да се каже със сигурност, докато не бъдат извършени допълнителни тестове.

 

 

 

„Никога не съм виждал нещо подобно преди. Въз основа на снимките изглежда, че металното парче е било тънко изковано във форма“, каза Даниел Курин, професор по антропология в Калифорнийския университет, Санта Барбара, пред Live Science в имейл.

„Въз основа на моделите на фрактури, този индивид — [който] изглежда по-възрастен мъж — е претърпял масивна травма с тъп предмет в дясната страна на главата. Фактът, че излъчващите и концентрични линии на фрактура показват признаци на заздравяване, предполага че индивидът е оцелял поне няколко седмици ако не и месеци“, добави Курин.

Тъй като металургичната технология в Андите по това време е специфична по райони, тестовете върху метала в черепа могат да помогнат да се хвърли светлина върху мястото, където е направен, каза Курин. „Също така би било полезно да се направи рентгеново изследване на черепа, за да се определи дали парчето метал покрива трепанационна дупка и/или отворена фрактура на черепа.

Има няколко случая от минали открития, при които след трепанация в изрязаната дупка е поставено парче от костта на човека или от кратуна, казва Курин. Освен това, в статия в American Journal of Physical Anthropology от 2013 г., Курин съобщава за случай, при който човек, живял в Перу преди около 800 години, носел плътно прилепнала шапка върху череп, със зашита метална капачка. Шапката била носена като шлем, осигурявайки защита на зоната, издълбана чрез трепанация.

Кент Джонсън, професор по антропология в SUNY Cortland, също каза, че металният имплант може да е автентичен, но отново потвърждава, че трябва да се направят тестове. Въпреки това, независимо дали имплантът е истински или не, човекът, на който е поставен, е оцелял след ужасно нараняване.

„Справедливо е да се опише този индивид като оцелял. Има обширна травма от дясната страна на черепа, засягаща челната, темпоралната и дясната теменна кост“, казва Джонсън пред Live Science, отбелязвайки, че човекът изглежда е оцелял за известно време след тези наранявания. „Има доказателства за заздравяване там, където ръбовете на счупените кости са имали достатъчно време да пораснат отново заедно.“

За момента не е ясно кога ще се проведат тестове на черепа. Ако се докаже, че черепът и имплантът са автентични, това ще представлява уникално откритие и доказателство за наличието на развита медицина и хирургия в Андите.

 

 

Станете почитател на Класа