Морско създание, което пулсира и прилича на извънземно, беше открито на плаж в Нова Зеландия

Морско създание, което пулсира и прилича на извънземно, беше открито на плаж в Нова Зеландия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.03.2024
  • Сподели:

Семейство в Нова Зеландия се разхожда по плажа в северната част на Окланд, когато се натъква на странен розов мехур с формата а вулкан.

 

 

Създанието, което се оказва вид гигантска медуза, има бяло тяло във външната си част и е оцветено в червено в средата. Наистина прилича на извънземно.

„Медузите бяха навсякъде и ние гледахме удивени, когато видяхме тази голямата, която изглеждаше различно от всички останали“, казва Ив Дикинсън пред Auckland Now.

 

Разглеждахме я с часове, а мъжът ми каза, че му прилича на вулкан.

 

Това, на което се е натъкнало семейство Дикинсън на Пакири Бийч, е медуза от вида Cyanea capillata.

Тази медуза е доста по разпознаваема, когато плува под водата, но изхвърлена на брега прилича по-скоро на извънземно от нискобюджетен филм.

 

Lions_mane_jellyfish_or_hair_jelly_Cyanea_capillata_the_largest_know_jellyfish_in_Newfoundland_Canada._21390221575

 

Този тип медуза е всъщност най-голямата сред всички свои посестрими и се среща в цял свят  от Арктика до Австралия и Нова Зеландия.

Те обикновено са с размер от порядъка на 50 см, но най-голямата откривана някога е изхвърлена от океана на Масачузетс Бей през 1870 г и има масивните 2,3 м в деаметър.

Cyanea capillata се храни с планктон и други медузи. Всяко едно от нейните пипала служи за улавяне на храна, при това пипалата могат да действат едновременно – истински „мултитаскинг“.

В същото време този вид медузи са използвани за морски оазиси от дребни рибки и скариди, които са имунизирани към техния токсин, докато Cyanea capillata на свой ред не бъде изядена от по-големи риби и морски констенурки.

 

lions-mane-jelly-new-zealand-september-sideshot

 

С температурните промени тези енигматични създания могат да започнат да се показват на необичайни места в странно време на годината. Ако попаднете на такава, не я докосвайте, съветват експертите. Не е особено страшно, ако токсинът й попадне върху кожата ви, но ще боли.

 

 

Станете почитател на Класа