Зомби наука: ще можем ли да съживим мъртъвците?

Зомби наука: ще можем ли да съживим мъртъвците?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Има ли шанс да се съживи мъртвец? Малко неща в живота са по-сигурни и гарантирани от смъртта. Но това не ни пречи да си представим какъв би бил животът, ако смъртта е само временна.

 

 

В „Живите мъртви“, сериалът който скоро ще се върне в ефир с нов сезон (AMC), реанимираните човешки трупове бродят по света, избягвайки постоянната тишина на смъртта, само за да погълнат живите.

Разбира се знаем, че зомбитата не са истински, но реанимираните трупове не са само плод на въображението. Учени се опитват да върнат към живот мъртвите от стотици години.

През 19 век Физикът Джовани Алдини станал известен със своите зрелищни демонстрации на „реанимиране“ на човешки и животински трупове, като ги стимулирал с мощни електрически шокове. Той закачал батерия до разчленени хора или животни и карал трупа да се свива, сякаш е жив. От публиката се чували подигравателни възгласи, други приветствали Алдини, въпреки че създанието никога не се връщало към живот. Алдини разбира се знаел, че не съживява мъртвите, но не се отклонявал от възможността да опитва, както и учените, които го следвали.

 

 

До 30-те години на миналия век опитите за възкресяване на мъртвите с електричество изчезват, но очарованието на реанимацията съвсем не е мъртво. Един от най-известните учени в областта на реанимацията е Робърт Е. Корниш, американски биолог, който учи в Калифорнийския университет в Бъркли. Съобщава се, че Корниш е успял да съживи две кучета, като ги разтърсил напред-назад, за да премести кръвта, докато инжектира животните със смес от антикоагуланти и стероиди. Когато Корниш обявява, че е готов да извърши експеримента си върху хора, един затворник в Калифорния, Томас Макмонигъл, се обявил за доброволец да участва в експеримента след екзекуцията си, но щатът Калифорния отказва молбата му.

Наскоро екип от изследователи от Университета в Йейл експериментира с възстановяването на мозъка на свине и публикува резултатите си през април т.г. в списание Nature. Учените възстановили мозъчната активност и някои клетъчни активности при прасета няколко часа след смъртта на животните в кланица, съобщава Live Science. Въпреки че някои мозъчни клетки започнали да функционират отново, това не било достатъчно свинете да се върнат в съзнание. Учени, които не са участвали в подобни експерименти заявяват пред изданието Live Science, че резултатите поставят под въпрос какво означава човек да е жив или мъртъв.

Историите за зомбита със сигурност са фалшиви, но няколко забележителни примера показват, че е възможно някакво подобие на спонтанно възкресение.

През 2011 г. 46-годишна жена на име Кели Дуайър пада в замръзнало езеро, докато обикаля сама в Ню Хемпшир. Сърцето на Дуайър спира, преди линейката да пристигне до нея и температурата на тялото й пада до около 15 градуса по Целзий. Дуайър била мъртва в продължение на 5 часа, когато лекарите изключили жизнената поддръжка, но в този момент сърцето й започнало отново спонтанно до бие. След като прекарала две седмици в болницата, Дуайър се върнала у дома жива и без мозъчни увреждания. Тя разбира се, не е зомби, но в известен смисъл се е върнала към живот от мъртвите.

Достатъчно хора спонтанно се връщат към живот няколко минути след спиране на сърцето им. Явлението дори има собствено име: феноменът на Лазар. Не всички хора, които преживяват феномена на Лазар, възвръщат пълната си неврологична функция или продължават да живеят много по-дълго, но през 2007 г. се оценява, че около 35% от пациентите претърпели феномена Лазар се връщат към нормален живот.

Дори след стотици години неуспешни експерименти, някои учени все още се опитват да върнат към живот мъртви хора. През последните три години Bioquark, Inc., американска биотехнологична компания, се опитва да набере 20 клинично мъртви пациенти за експеримент за връщане от мозъчна смърт. Проучването е планирано да започне през юли 2019 г., но вече е получило тежки критики и силна съпротива от страна на научната общност. В писмо, публикувано в списание Critical Care, се казва, че „процесът граничи с шарлатанство“ и „мъртви означава мъртви“.

Зомби феновете обаче, може и да не са съгласни.

 

 

Станете почитател на Класа