Имунни клетки-убийци са причината за екстремното дълголетие

Имунни клетки-убийци са причината за екстремното дълголетие
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.11.2023
  • Сподели:

Тайната да се доживее до 110 години и дори след това, може да е в увеличаване на клетките-убийци в кръвния поток. Ново изследване установява, че „супер-дълголетниците“ или хората, които са доживели до 110 или повече години, имат по-високи от типичните концентрации на особено рядък вид Т-помощни клетки (Т-хелперни клетки) в кръвта си.

 

 

 

Тези имунни клетки могат да предпазят най-старите жители на Земята от вируси и тумори, като ги оставят в забележително добро здраве през целия им дълъг живот.

„Важно е да разберем коя е естествената цел на тези клетки, което може да помогне да се разкрие какво е необходимо за здрав, дълъг живот“, пишат авторите на проучването Косуке Хашимото, Нобуйоши Хироуз и Пиеро Карнинчи специално за списание Live Science.

Карнинчи и Хашимото са изследователи от Рикен – Център за интегративни медицински науки в Япония, докато Хироуз е учен в Центъра за медицински изследвания към Медицинското училище на университета Кейо в Токио.

Те и техните колеги са анализирали имунните клетки на супер дълголетниците, защото това никога досега не е правено. Хората, които живеят повече от 110 години, са рядкост дори в Япония, където дълголетието е често срещано и средната продължителност на живота през 2018 г. достигна над 81 години за мъжете и над 87 години за жените, според правителствената статистика.

 

 

Японското преброяване през 2015 г. установява, че тогава в страната живеят 61 763 души на 100 и повече години, но само 146, които са на 110 или повече години. (Най-старият човек в света обикновено се цитира като френската гражданка Жана Калмент, която почина на 122 години през 1997 г., въпреки че тези твърдения се оспорват.)

Тъй като супер дълголетниците са рядкост, е трудно да се съберат клетъчни проби от тях. Новото проучване се прави на базата на вземането на кръвни проби, тъй като кръвта е сравнително лесна за анализ. Изследователите са изолирали имунните клетки от кръвта на седем супер-столетници и петима контролни участници, вариращи във възраст от 50 до 80 години. След това учените използват усъвършенстван метод, наречен едноклетъчна транскриптомика, за да установят как действа всяка една от имунните клетки поотделно.

Този метод измерва РНК, произведена от стотиците хиляди гени в клетката. РНК Пратеник са молекулите носещи генетичната информация нужна за да се произведат различните белтъци, като превежда генетичните инструкции на ДНК в ядрото на клетката, което използва тези инструкции за изграждане на протеините. По същество четейки съобщенията на РНК Пратеник, изследователите могат да определят дейностите на всяка клетка, ефективно идентифицирайки нея и нейната конкретна функция.

Пробите анализират повече от 41 000 имунни клетки от седемте супер-дълголетници и близо 20 000 повече от по-младите контролни лица. Авторите откриват, че голяма част от имунните клетки на супер-дълголетниците са от подмножество, наречено CD4 CTLs, вид Т-помощни или Т-хелперни клетки, които може директно да атакуват и убиват други клетки.

„Това е изненадващо, тъй като те обикновено са рядък клетъчен тип“, написаха Хашимото, Хироуз и Карнинчи за Live Science.

Широката група от CD4 клетки, или Т-помощни клетки, обикновено не са бойци. Тези клетки са по-скоро като командири, които нареждат на други имунни клетки какво да правят, като освобождават възпалителни химикали, наречени цитотоксини. Но CD4 CTL са цитотоксични, което означава, че са способни да атакуват и унищожават самите нашественици.

Обикновено само няколко процента от всички Т-хелперни клетки са цитотоксични; при по-младите хора според новото проучване тяхното количество е средно едва 2,8%. Но при „супер-старите хора“ около 25% от всички Т-хелперни клетки са от тази смъртоносна версия, съобщават изследователите в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Те съобщават, че изследването не може да докаже, че имунните клетки са пряката причина за изключителното дълголетие. Оттогава изследователите са анализирали кръвта и на други столетници, които са имали същия имунен модел, посочват авторите на изследването. Въпреки това размерът на извадката все още е твърде малък. Доказано е, че цитотоксичните Т клетки атакуват туморните клетки и предпазват от вируси при мишки, но следващата стъпка е да се разбере какво правят тези клетки при хората.

„Човек може да очаква да открие някакви ракови антигени или някакъв вирус протеин, но това са само спекулации в момента“, казват учените. „И все пак се надяваме да обясним в скоро време защо тези хора живеят в много добро здраве толкова дълго време“, обещават изследователите.

 

 

 

Станете почитател на Класа