Живот в облаците на Венера? Едва ли

Живот в облаците на Венера? Едва ли
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.11.2023
  • Сподели:

Количеството вода в облаците на Венера и повечето планети в Слънчевата система е твърде ниско, за да поддържа живота, такъв, какъвто го познаваме, предполага ново проучване, публикувано в понеделник.

 

 

 

Това откритие допълнително показва, че повечето – но не всички – облачни планетни среди не са благоприятни за живот. „Водата в облаците на Венера просто не достига нивата, необходими за поддържане на живота“, каза съавторът на изследването Кристофър Маккей, учен от НАСА.

Водещият автор на изследването Джон Е. Халсуърт от Университета на Куинс, Белфаст, каза, че изследванията „показват, че облаците от сярна киселина на Венера имат твърде малко вода, за да съществува активен живот въз основа на това, което знаем за живота на Земята.“

Но новото изследване също така показва, че облаците на Юпитер имат достатъчно висока концентрация на вода, както и правилната температура, за да съществува живот там.

„Също така установихме, че условията на водата и температурата в облаците на Юпитер могат да позволят живот от микробен тип да съществува, предполагайки, че са налице други изисквания, като хранителни вещества“, каза Халсуърт в изявление за медиите.

 

 

„Аз не предполагам, че има живот на Юпитер и дори не предполагам, че животът може да е там, защото ще са му необходими хранителните вещества, а ние не можем да сме сигурни в това “, каза Халсуърт на пресконференция. „Но все пак това е дълбоко и вълнуващо откритие, при това напълно неочаквано.“

Докладът от понеделник противоречи на широко рекламирано проучване, публикувано миналата година, според което животът е възможен в облаците на Венера. Изненадващото съобщение от септември от друг изследователски екип заяви, че странни, малки организми може да се крият в дебелите, пълни със сярна киселина облаци на Венера.

По-конкретно, оскъдното количество вода в облаците на Венера е над 100 пъти по ниско от нужното, за да се образува живот, се казва в проучването от понеделник.

„Това е почти в дъното на скалата и е непреодолимо разстояние от това, което животът изисква, за да бъде активен“, казва Халсурт. Екипът му разглежда най-толерантните към сухота, а също и най-толерантните към киселини микроби на Земята – и те „няма да имат шанс да оцелеят на Венера“.

Що се отнася до новите изследвания на Венера, три нови космически кораба ще бъдат насочени по-късно през това десетилетие и началото на следващото – два от НАСА и един от Европейската космическа агенция. Дори и с новите данни от тези мисии, Халсуърт и МакКей не очакват резултатите им да се променят по отношение на необитаемата водна активност в най-горещата планета на нашата слънчева система.

Авторите заключават, че подходът, използван в това изследване, може да се използва и за определяне на водната активност в атмосферите на планетите извън нашата слънчева система, като по този начин ще се стесни търсенето на извънземен живот.

Що се отнася до Венера, винаги има вероятност всеки живот в облаците на планетите – ако той съществува – да бъде напълно различен от всичко на Земята и да бъде адаптиран към изключително горещите и сурови условия на оранжерийната планета, според учените.

„Ако в облаците на Венера има живот, то този живот трябва да бъде„ живот, какъвто не го познаваме тук, на Земята “, каза астробиологът Януш Петковски от Масачузетския технологичен институт. „Въпросът е колко различен може да бъде животът?“

 

 

 

Станете почитател на Класа