Защо bTV се инати и не маха Дилов от ефир?

Защо bTV се инати и не маха Дилов от ефир?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.03.2021
  • Сподели:

Водачът на листата на ГЕРБ в Бургас Любен Дилов-син ще се изявява в ефира на bTV по два часа всяка неделя вечер в продължение на цялата предизборна кампания в качеството си на жури в шоуто “България търси талант”. 

 

Политикът и журналист беше обявен официално като водач от “гражданската квота”. Това обаче съвпадна и със старта на състезанието “България търси талант”, чието излъчване започна в неделя, 28 февруари. Новият сезон на формата се излъчва по време на цялата предизборна кампания. Това означава, че всяка неделя вечер кандидат-депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син ще бъде в национален ефир в най-гледаното телевизионно време.

 

От bTV разпространиха официално становище, в което се казва, че водачът на листата на ГЕРБ в Бургас остава в журито на шоуто, но медията “ще вземе всички мерки да гарантира, че “България търси талант” няма да съдържа политическа подкрепа или послания”. “Като политически кандидат, той ще бъде изключен от бъдещите промоционални и ПР активности, свързани с “България търси талант“, съобщиха от телевизията.

 

Факт е, че предаването е на запис и епизодите са заснети в края на миналата година много преди старта на кампанията и много преди Дилов-син да бъде избран за водач на партийна листа.

 

 

 

От Централната избирателна комисия (ЦИК) коментираха, че няма пречка политикът-шоумен да бъде едновременно кандидат за депутат и жури в предаването, стига да не агитира за себе си или за партията, която представлява. От СЕМ излязоха с подобна позиция.

 

Въпреки че реално Изборният закон не е нарушен мнозина участници в предизборната кампания смятат, че в морален план bTV не действа лоялно и дава право на изява на един от кандидат-депутатите и водач на листа, като така му осигурява медийни предимство пред останалите.

 

Настоящото решение на bTV е меко казано странно, тъй като в сходна ситуация преди 10 години телевизията постъпи по съвсем различен начин. 

 

През 2011 г. медията отложи старта на поредния сезон на сериала "Стъклен дом", тъй като той съвпада с президентската кампания, в която актьорът Стефан Данаилов беше кандидат-вицепрезидент от БСП в тандем с Ивайло Калфин.

 

Във филма Ламбо играеше една от главните роли – на бизнесмена Димитър Касабов. Сериалът стартира на 31 октомври 2011 г. ден след втория тур на президентските избори, които бяха спечелени от Росен Плевнелиев.

 

 

 

За парламентарните избори през май 2013 г. обаче bTV не спря сериала "Фамилията" пак със Стефан Данаилов в главната роля. Медията реши само да рекламира филма без Стефан Данаилов. Всички клипове, анонси и рекламни шапки с негово участие, които са снимани за телевизията бяха свалени от ефир, както сега с казуса "Дилов-син".

 

Случаят "Ламбо" изпоти телевизиите, тъй като преди парламентарния вот през 2009 г. пък БНТ излъчи „На всеки километър" и тогава отново бе повдигнат въпросът дали по време на предизборната кампания е редно да се излъчват филми с участието на големия актьор, който едновременно с това бе и лице на БСП.

 

През 2017 г. пък БНТ свали от програмата си филма “Потъването на Созопол”, тъй като в него участва музикантът Васил Гюров. По това време Гюров бе кандидат-депутат от "Да, България".

Станете почитател на Класа