Ето как е бил пленен корабът с български моряци

Ето как е бил пленен корабът с български моряци
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Йеменските бунтовници хуси разпространиха видеозапис от пленяването на товарния кораб "Галакси лийдър" с 25 души екипаж в Червено море. Сред похитените са двама българи - капитанът на плавателния съд  Любомир Чанев и старши помощник капитанът Данаил Веселинов.

 

 

Записът бе разпространен от телевизионния канал на движението "Ансар Аллах" на бунтовниците от йеменското племе хуси - "Ал Масира", ден след като проиранската групировка отвлече кораба. Движението обяви, че "плавателният съд е свързан с Израел".

 

 

 

"Галакси лийдър" (Galaxy Leader) е управляван от японската компания "Нипон юсен", но принадлежи на "Рей кар кериърс", британска компания, контролирана от израелския бизнесмен Ейбрахам "Рами" Унгар. На кораба има българи, мексиканци, украинци и филипинци, но не и израелци, отбеляза АФП.

 

 

 

Бунтовниците в Йемен не са поставяли нови искания в замяна на освобождаването на отвлечения кораб. Системата за автоматична идентификация на похитения морски съд с двама българи на борда e изключена. Това потвърждават данните за сателитно проследяване на сайта "MarrineTraffic". Иран отрече да е замесен в отвличането на кораба, а от правителството в Токио обявиха, че търсят директен контакт с хусите.

 

 

 

От японската компания оператор поясняват, че той е пътувал без товар от Турция към Индия, където е трябвало да натовари автомобили.

 

Видеото може да видите ТУК

Станете почитател на Класа