Трети месец Кьовеши не успява да реши проблемите с българския си офис

Трети месец Кьовеши не успява да реши проблемите с българския си офис
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

3 месеца не стигнаха, за да бъде завършен одитът на българските делегирани прокурори, нареден от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на 23 февруари.

 

 

Това става ясно от отговорите на пресслужбата на Кьовеши на въпросите на "Сега" дали е приключила ревизията и какво е установила. "Одитът все още не е напълно завършен, така че за момента няма информация, която можем да споделим по тази тема", гласи отговорът от Люксембург. Още на 13 март от кабинета на Кьовеши обясниха, че одитът се финализира.

Проучвателната мисия на Отдела за вътрешен одит на европейската прокуратура бе разпореден от Кьовеши само дни след като пред февруари "Сега" разкри, че пореден български делегиран прокурор напуска поста си, а проблеми има и в администрацията на структурата.
На 23 февруари беше обявено, че Кьовеши е провела видео разговор със служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Кьовеши е информирала Зарков, че е писала писмо на главния прокурор Иван Гешев, с което го моли да даде възможност и да улесни проучвателната мисия в София. Зарков и европейският главен прокурор са обсъдили условията, при които европейската прокуратура работи в България и по-конкретно общите условия на работа и работна среда на европейските делегирани прокурори (магистратите, които на местна почва работят по делата за измами и злоупотреби с евросредства), гласеше още съобщението.

Междувременно от 1 май трети европейски делегиран прокурор напусна българския офис европейската прокуратура. Става дума за Ивайло Илиев, който беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. В края на април Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да обсъжда въпроса за свободните места за български делегирани прокурори в някое от следващите си заседания. После обаче започнаха сътресенията в прокуратурата и тази тема в момента не е на дневен ред.

Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

България би трябвало да има 15 делегирани прокурори, които да работят тук по делата на европейската прокуратура, но има само 8.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима, но в Люксембург от тях харесаха само двама.

Според източници на "Сега" Кьовеши много се вслушва за ситуацията в България в българския европейски прокурор Теодора Георгиева, която е част от колегията на европейската прокуратура в Люксембург. Самата Георгиева отрича да има проблеми с напускащите делегирани прокурори.

 
 

Станете почитател на Класа