Правосъдният министър погна нотариус заради сделките на енергийния бос Гинка Върбакова

Правосъдният министър погна нотариус заради сделките на енергийния бос Гинка Върбакова
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.03.2024
  • Сподели:

В рамките на парламентарния контрол министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че е възложил проверка за действия на нотариус при евентуално нерегламентирано прехвърляне на земи в Пазарджишко, съобщи БНР.

 

 

Проверката е назначена след медийни публикации.

"Ако има констатации за нередности при осъществяването на сделките, по закон, трябва министърът да сигнализира Дисциплинарната комисия към нотариалната камара, която вече да произнесе, първо да установи фактите на свой ред и да санкционира съответното лице", обобщи Атанас Славов.

Славов се позова на разследване на "Свободна Европа" за схема, при която се присвояват земеделски земи в района на селата Априлци и Сбор чрез различни свидетели, на които един и същ нотариус издава документ за собственост, а земите се придобиват от фирма на Гинка Върбакова.

 

Октоподът Гинка Върбакова завзе имоти за фотоволтаици с нотариус и Тодор  Попов : skandal.bg

 

По този начин стотици декари са покрити с фотоволтаични панели. Правосъдният министър напомни, че същата фирма е била обект на разследване и през 2019 година от Антикорупционния фонд:

"Само че за сключени договори с община Пазарджик, тоест става дума за продажба на земя на доста занижени цени, пак във връзка с изграждането на фотоволтаичен парк. Очевидно става дума за някаква системност. Най-малкото - за системен интерес на тази фирма в района и землището на община Пазарджик".

Депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков, задал въпроса към министъра, препоръча сигналът да бъде отнесен и към прокуратурата.

Станете почитател на Класа