Димитър Марковски: Божков е интелигентен човек, има умисъл в прибирането му

Димитър Марковски: Божков е интелигентен човек, има умисъл в прибирането му
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.09.2023
  • Сподели:

"Законодателният орган дава заявки, че се извършва сериозно "ремонтиране" на престъпленията, свързани с транспорта. Вече Върховният съд е едно наказателно отделение. Един съдебен състав във Върховния съд прие по делото на Милен Цветков, че може да се говори за умишлено престъпление, комбинирана употреба на алкохол, наркотици и неадекватно поведение зад волана. Самата съдебна практика, а вече и законодателството, дават заявка за сериозно преосмисляне и на вида на наказанията, и на санкциите", каза адвокатът Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

 



Той коментира и случая на бул. "Сливница". "Отключи се огромна гражданска енергия и вълна. Освен, че съм адвокат, съм и гражданин. Нееднократно съм изказвал съболезнования към семейството. Оценявайки юридическите факти по този случай с Адриян, не можем да търсим никакъв паралел с тези казуси, които се случиха - и с прегазеното дете на пешеходна пътека, и с на Семерджиев делото. При него няма употреба на алкохол, употреба на наркотични вещества, единственото му нарушение е шофиране с по-висока скорост в градски условия", обясни адвокатът.

По думите му, когато не се стигне до бързо правораздаване хората губят чувство, че получават справедливост. "Т.нар. съдебен бавеж създава чувство в гражданското общество на несправедливост", смята той.

Пред Bulgaria ON AIR Марковски каза как трябва да изглеждат промените в Наказателния кодекс, за да има справедливост.

"Заявките за такива промени са дадени, но има друго обстоятелство, което е сериозен прът в българското правораздаване. Българският съд работи динамично и организирано. Едно такова наказателно производство протича в рамките на няколко заседания, съдията събира и проверява всички доказателства и чете присъда. Основният проблем е свързан с недобре организираната материално-техническа база по обезпечаване на експертизите. Това е голям проблем, за който не се говори на глас. Причината е липса на пари", стана ясно от думите му.

Няма пари за експертизи и вещите лица са демотивирани, категоричен е адвокатът. Той коментира и връщането на Васил Божков.

"Практиката е, когато се екстрадира едно лице по искане на молеща държава, обикновено има лица, които го предават, създават се документи. Божков е интелигентен човек. Има умисъл в цялото прибиране в България. Могат да бъдат събирани доказателства във всяка посока, по всяко наказателно производство. Г-н Божков, ако има конкретни твърдения, че е давал определени суми "такси спокойствие", към тези твърдения могат да се приложат банкови извлечения. Изнесената фактология може да бъде проверена", уточни Марковски.

Станете почитател на Класа