Делото срещу Credit Suisse заради Брендо влиза в съда

Делото срещу Credit Suisse заради Брендо влиза в съда
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.02.2022
  • Сподели:

В днешния ден (7 февруари) швейцарски съд ще повдигне обвинения срещу Credit Suisse за това, че е позволила на предполагаема българска банда за трафик на кокаин да изпере милиони евро, част от които са били натъпкани в куфари.

Швейцарските прокурори твърдят, че втората по големина банка в страната и един от бившите ѝ мениджъри по взаимоотношенията не са предприели всички необходими мерки, за да предотвратят обвиненията, предава Ройтерс.

 

Обвинителният акт бе внесен от швейцарската прокуратура в края на януари, след продължило над 12 години разследване на схемата за пране на пари от наркотрафик на групата на Евелин Банев-Брендо във Федералния наказателен съд в Цюрих. Обвиняеми са „близък доверен човек и финансов съветник на ръководителя на организацията", бивш ръководен кадър в Credit Suisse, самата банка и „български борец", който живее в кантона Вале. В прессъобщението не се съобщават имена, но от описаната фактология може да се предположи, че разследването се е занимавало именно с групата на Банев.

 

Подозират Брендо за две убийства - Труд

 

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, ръководена от бивш борец, е депозирала около 55 млн. франка в Credit Suisse, като повечето от парите са били доставени ръчно в куфарчета, пълни с насипни банкноти.

Федералният прокурор се насочил в разследването си към бивша служителка на Credit Suisse за ролята ѝ в аферата.

Банката заяви, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата ѝ служителка е невинна“, става ясно от изпратено по имейл изявление. „Банката ще се защитава енергично в съда“, се допълва в изявлението.

 

Делото срещу Credit Suisse заради Брендо влиза в съда

 

„Credit Suisse безрезервно отхвърля като неоснователни всички обвинения, повдигнати срещу нея в този наследен случай, и е убедена, че бившият ѝ служител е невинен", се казва в изявление на банката до Ройтерс.

 

В рамките на първия наказателен процес срещу голяма банка в Швейцария прокурорите искат от Credit Suisse обезщетение за около 42,4 млн. швейцарски франка. Банката обяви, че ще се „защитава енергично в съда".

 

Случаят предизвиква силен интерес в Швейцария, където се разглежда като тест за евентуална по-строга позиция на прокуратурата спрямо банките в страната.

 

Обвинителният акт е в обем от над 500 страници и се фокусира върху отношенията, които Credit Suisse и неин бивш служител са имали с бившия български борец Евелин Банев и множество сътрудници, двама от които са обвинени по делото. Втори обвинителен акт по делото обвинява бивш мениджър по взаимоотношенията в Julius Baer в улесняване на изпирането на пари.

 

Юридическият представител на бившия служител на Credit Suisse, чието име не може да бъде назовано съгласно швейцарските закони за защита на личните данни, заяви, че делото е неоснователно и клиентът му отрича да е извършил нарушение.

Адвокатът на двамата предполагаеми членове на бандата, които са изправени пред швейцарския федерален съд с обвинения в многобройни присвоявания, измами и фалшифициране на документи, но не могат да бъдат назовани по силата на швейцарските закони за защита на личните данни, отказва да коментира темата. Адвокатът на бившия мениджър по взаимоотношенията в Julius Baer не е отговорил на молбите за коментар на Ройтерс.

 

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, е осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г., а след това в България през 2018 г. за участие в престъпна организация, занимаваща се с трафик на тонове кокаин от Латинска Америка.

 

Той изчезва, но през септември е арестуван в Украйна, откъдето българските прокурори искат екстрадицията му, за да му бъдат повдигнати обвинения в създаване на организирана престъпна група и трафик на наркотици, показва червеният списък на издирваните лица на Интерпол.

 

Банев и негови правни представители не са били открити за коментар. Адвокатът, който е представлявал Банев по време на процеса в България, заяви, че вече не го представлява.

 

Какво се е сличило според швейцарските прокурори

 

Според съобщението на швейцарската прокуратура от 2004 до 2007 г. приходите от наркотрафик са били внасяни в банкноти в малки купюри в банкови сметки в Швейцария, за да бъде прикрит техният произход и да бъдат вкарани в легалния оборот. Това е ставало през покупката на недвижими имоти в Швейцария и България.

 

Бившата служителка на Credit Suisse е довела със себе си поне един български клиент, който е бил сътрудник на Банев, когато се е присъединила към Credit Suisse през 2004 г., твърдят прокурорите в обвинителния акт.

 

Клиентът, който по-късно е застрелян, докато излиза от ресторант със съпругата си в София, България, през 2005 г., е започнал да поставя куфари, пълни с пари в брой, в сейф в Credit Suisse, се казва в обвинителния акт.

 

Прокурорите твърдят, че бандата е използвала т.нар. смърфинг, при който голяма сума пари се разделя на по-малки суми, които са под прага на предупреждението за пране на пари, за да изпере пари, като е поставяла милиони евро в банкноти с малка стойност в сейфове и по-късно ги е прехвърляла по сметки.

 

Въпреки че след международен натиск швейцарските частни банки са въвели много по-строги проверки за борба с изпирането на пари, т.нар. проверки „познавай своя клиент", обвиняемите твърдят, че това е било стандартна практика по времето, когато са направени депозитите. От юли 2004 г. до декември 2008 г. бивш ръководен кадър на Credit Suisse е отговарял за връзките с престъпната организация.

 

Въпреки сериозните индикации, че средствата са с престъпен произход, тя не е предприела необходимите по закон действия, за да сигнализира институциите за тези съмнения. Така е помогнала на групата да изпере около 16 млн. франка средства с престъпен произход, като е използвала т. нар. схема от насрещни заеми. Това е често използван механизъм за пране на пари, най-вече при инвестициите в недвижими имоти - банка предоставя заем на компания, като по него залогът е имущество на друга компания, което е придобито с престъпни средства. Прокурорите твърдят, че бившият мениджър за връзки с клиенти, който напуска Credit Suisse през 2010 г., след като през 2009 г. е задържан за две седмици от полицията, е помогнал да се прикрие престъпният произход на парите на клиентите, като е извършил трансакции за над 146 млн. швейцарски франка, включително 43 млн. франка в брой.

 

„Клиентът ни е несправедливо обвинен, тъй като швейцарското законодателство изисква дадено лице да бъде замесено, за да се осъди банка", заявиха пред Ройтерс адвокатите от адвокатската кантора MANGEAT LLC, представляваща бившия служител. „Тя е невинна, възмутена от обвиненията. Ще пледираме за нейното пълно и цялостно оправдаване“.

 

Credit Suisse оспорва незаконния произход на парите, заяви пред Ройтерс източник, запознат с нейното мислене, като казва, че Банев и неговият кръг са управлявали законен бизнес в областта на строителството, лизинга и хотелите.

 

Швейцарската банка, която според обвинителния акт е считала България за високорискова страна по онова време, планира да обърне внимание на обажданията, направени от нейния отдел за съответствие с нормативните изисквания до швейцарските прокурори, след като Банев е бил временно арестуван в България през април 2007 г., допълва източникът.

Credit Suisse се надява, че съдът ще прецени, че този ход на отдела за съответствие е знак, че банката е приемала сериозно задълженията си за борба с изпирането на пари и че сътрудничи на прокурорите по делото.

 

През юни 2007 г. прокурорите поискаха от Credit Suisse информация за сметките, притежавани от Банев и неговите сътрудници, в отговор на искане от България, допълва източникът.

 

Забелязвайки поредица от тегления, отделът по съответствието на банката попитал прокурорите дали да замрази сметките, но им било казано да не го правят, за да не предупредят клиентите, казва източникът. Докато прокурорите дадат разрешение на Credit Suisse, голяма част от парите вече били изтеглени.

 

В петък прокуратурата отказа коментар, като заяви, че въпросът вече е в ръцете на съда.

 

Във втория обвинителен акт, подаден от прокурорите срещу бившия мениджър по връзките с клиенти в Julius Baer, който се разглежда в същия съд, се твърди, че част от средствата са били прехвърлени в друга швейцарска банка.

 

Бившият мениджър за връзки с клиенти, който е напуснал няколко месеца след извършването на преводите, е обвинен в улесняване на изпирането на пари.

 

Банката е отказала да приеме куфарче, пълно с пари в брой, от обвиняемите, се казва в обвинителния акт.

 

 

 Бойчо Попов

Станете почитател на Класа