Защо Ваня Григорова поиска София да прилича на Троян, отговорът дава кметът Донка Михайлова

Защо Ваня Григорова поиска София да прилича на Троян, отговорът дава кметът Донка Михайлова
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2023
  • Сподели:

Знаменитата реплика на Ваня Григорова от кампанията за местните избори, че би искала София да прилича на Троян, ще се помни дълго.

 

 

Дали е уместно да се сравнява европейска столица с град с около 20 000 души население, е друг въпрос, но Община Троян наистина показва управленски модел, който работи, пише Actualno.com.

Там Донка Михайлова спечели четвърти пореден мандат, получавайки подкрепата на над 77% от избирателите.

"Тезата на г-жа Григорова беше, че в Троян има управленски модели, които работят, че те в много голяма степен съвпадат с управленските модели, доказани в цяла Европа, и че си струва да бъдат прилагани другаде", смята градоначалникът.

Всички комунални услуги са на гражданите "Всички комунални услуги на територията на общината се управляват от общински дружества и предприятия. Това дава своите ефекти, свързани с по-ниски цени на услугите, с това, че нашите дружества вече три години работят на печалба, и приходите се връщат отново в общината под формата на дивиденти.

 

 

Чрез общинския бюджет те създават качество на средата, общинските дружества реинвестират", каза тя. И посочи за пример общинското ВиК дружество, което дава "30% по-ниска цена на водата за гражданите, около 15% по-ниски водозагуби, годишни инвестиции в разширяване на мрежата толкова, колкото се влага в останалите 7 общини (в Ловешка област - бел. ред.). Ако това не е показател за ефективност, не знам какво друго е".

Общински градини хранят децата В община Троян една от целите на Михайлова е здравословното детско хранене, което, по думите ѝ, е "издигнато в култ". Тя разказа, че са проведени редица стъпки в детските градини, включително работа с технолози за здравословно хранене. Така дошла идеята за общински градини за екологично чисти плодове и зеленчуци.

"Първо създадохме овощни градини със сортове ябълки, които не се третират с химикали. После започнахме да произвеждаме зеленчуци в оранжерии, които ние създадохме. Един дарител ни донесе пчелни семейства, станахме производители и на мед. Оказа се, това е по-евтино, отколкото да ги купуваме от доставчици", сподели още Донка Михайлова.

 

 

5 години след началото на тази кампания анализ на РЗИ е показал, че троянските деца боледуват значително по-малко от диабет, затлъстяванията са значително по-малко, нормите за ръст и тегло се доближават до оптималните, каза кметът и разкри каква програма за детски спорт предлага общината.

Градоначалникът сподели също и, че мотивация ѝ дава "желанието да направим възможно най-доброто за нашите съграждани. Попитахме я и кое за нея тежи повече - партията, която я издига (БСП), или Троян.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа