Вили Лилков: Избирателите ще простят ротацията

Вили Лилков: Избирателите ще простят ротацията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

„В нашия апел не сме препоръчвали никаква формула как да се конституира правителството, а призовахме двете политически сили, които се класираха на първо място на изборите, да съставят общо парламентарно мнозинство и да станат гаранти на общо управление, което да гарантира няколко основни цели – влизането в Шенген, Еврозоната, модерно въоръжаване на военните сили, оказване на категорична помощ и заемане на позиция в подкрепа на Украйна и провеждане на съдебна реформа.

 

 

 

Това бяха пет основни маркера, които едно евроатлантическо мнозинство може да постигне.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime проф. Вили Лилков, който е един от подписалите апела на интелектуалци в първите дни след изборите на 2 април за общо управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Двете политически сили излизат от една много тежка битка помежду си, в която надявам се, да са се убедили, че нито едната, нито другата може да удави своя политически враг. Те трябва да приемат, че е напълно възможно да управляват заедно и да постигнат всичко, което са говорили в предизборната кампания.
Дано ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да забравят бързо лошите думи, които са казали срещу тях, посочи проф. Лилков.

„Краят увенчава делото. Ако краят е успешен и се постигнат целите, за които говорим, тогава избирателите ще им просят. Разбира се, най-твърдите и яростни привърженици на една от двете политически сили, вероятно още отсега се кълнат, че никога повече няма да гласуват за нея и да допуснат този компромис, но повечето хора искат да се излезе от тази криза“, подчерта професорът.

От 2020 г. държавата е в тежка криза. Тази криза, доколко инспирирана отвън, доколко естествено развила се, трябва да приключи. Първият етап завърши – революцията изяде своите деца. Няма ги главните герои на замерянията с яйца, носенето на ковчези, тежките заклинания – те вече отпаднаха, излязоха от терена. На ход са вече истинските политици.
Минаха два-три парламента, в които се нагледахме на самодейност, отбеляза проф. Лилков.

„Това решение за общо управление, независимо как го наричаме, дава една много добра възможност след местните избори да се формират стабилни мнозинства в повечето общини, където ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще бъдат първи политически сили“, смята още той.

 

Станете почитател на Класа