Яне Янев показа протоколи с фалшификации на вота в Турция

Райко Байчев

Протоколи, в които се виждат фалшификации и грешки от изборите за национален парламент на 5 юли в секциите в Турция, показа вчера лидерът на РЗС Яне Янев. Копията от протоколите Янев е получил от външния министър Румяна Желева. „Почти всичките 120 протокола съдържат фалшиви данни или неточности, а неграмотността е невероятна“, каза Янев и показа част от нарушенията.
В протокол 324600 от секция 218 в община Османгаази например е записано, че пуснатите бюлетини са 1390. „Това прави по 3-4 души, гласували в минута, което естествено е технически невъзможно“, коментира Янев. „Още повече че първо е записано, че общо са гласували 1390 души, а после пише, че за ДПС са гласували 1395“, добави лидерът на РЗС. В някои от списъците липсват данни за броя на хората, които изобщо са гласували, а в същото време на следващата страница на протоколите са записани стотици гласоподаватели за ДПС. В протокола за секция 151 броят на избирателите в общия и допълнителния списък е 1634 – които също са гласували за ДПС. „Това е пълна фалшификация, в Турция изборен процес на практика не е имало“, коментира Янев. Според него председателите, секретарите и членовете на самите секционни избирателни комисии трябва да се проверят, тъй като сами са си съчинявали и фалшифицирали списъците.
Зам.-председателят на РЗС Димитър Абаджиев обвини за злоупотребите бившия зам. външен министър Любомир Кючуков. „Това е бил неговият ресор и той го е позволил. А после е бил „награден“ с това, като е назначен за посланик в Лондон“, каза Абаджиев. При съставянето на нито един протокол не е участвал български гражданин, допълни Яне Янев. Според него вътре в ДПС има организирана престъпна група, която оказва натиск на мюсюлманите да дават гласа си за партията. Янев поиска касиране на поне седем депутатски мандата от ДПС, сред които и на зам.- председателя на партията Лютви Местан. От РЗС съобщиха, че ще изпратят на Конституционния съд протоколите. „Не вярвам при тези документи Конституционният съд да не се произнесе“, каза Янев и припомни, че съдът допусна с определение да се гледа дело за касиране на мандати на депутати от партията на Ахмед Доган. „Ако случайно Конституционният съд вземе решение в противоречие с конституцията, ще сезираме и европейските съдилища“, заяви Яне Янев.

Станете почитател на Класа