РЗС иска затвор от 3 до 6 години за гласуване с чужди карти

Райко Байчев

Гласуването с чужди карти от депутати и общински съветници да се криминализира и да се наказват с присъди от между 3 и 6 години. Такъв законопроект за изменение и допълнение на НПК и НК ще внесе в началото на следващата седмица РЗС, съобщи вчера лидерът на партията Яне Янев. Според РЗС наказателна отговорност и сваляне на имунитет в такива случаи трябва да се търси, ако депутатът или общинският съветник са гласували повече от 3 пъти с чужда карта. Янев заяви, че така ще се избегне изразходването на 300 000 лв. за въвеждането на системата с биометрични данни. Част от законодателните промени, инициирани от РЗС, ще касаят отпадането на наказателна отговорност за хората, предложили подкуп, ако са били принудени от длъжностно лице или ако приелият подкупа веднага съобщи това на органите на властта.
От РЗС ще поискат и съвместен екип от Върховна касационна прокуратура, Европол, ОЛАФ и др, който да се ръководи от прокурор. „Нужен е такъв екип, за да се улесни разкриването на трансгранични престъпления“, уточни Янев. Той добави, че следващата седмица от партията ще представят Топ 10 на нови корупционни сигнали. От РЗС съобщиха още, че ще разчитат на подкрепата на ГЕРБ в парламента за законодателните си идеи.
„На този етап не мога да коментирам. Нека го внесат като законопроект и тогава“, каза пред „Класа“ председателят на парламента Цецка Цачева. „От 3 до 6 години е доста пресилена идея, да не използвам по- тежка дума. Общо взето, не по този начин се решава проблемът с гласуването с чужди карти. Доколкото знам, вече има процедура за система с биометрични данни – това е по-добре от репресивни мерки“, коментира пред „Класа“ депутатът от ДПС Четин Казак.
„Размерът на наказанията не може да се определя на око. Правната комисия трябва да намери добър баланс – някой път гласуването с чужда карта може да причини много голяма вреда, някой път – малка“, коментира Иван Иванов от Синята коалиция. „Трябва обаче да се вземат мерки – след първия месец виждам как, особено сред БСП и ДПС, броят на депутатите, присъстващи на заседанията, намалява“, добави той. От БСП отказаха коментар с мотива, че не са виждали предложението.

Станете почитател на Класа