Банкери с важна новина за новите лихви по депозитите

Банкери с важна новина за новите лихви по депозитите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.04.2024
  • Сподели:

Лихвите по депозитите да вървят леко нагоре. Тези по кредитите ще се запазят на близки до настоящите нива до края на годината, прогнозират банкери.

Никола Касабов не очаква лихвите по депозитите да се променят в посока нагоре и казва, че не би преместил пари от една банка в друга, за да търси по-добри лихвени нива.

"От колко години няма лихви вече – 5-6 години може би. Не съм търсил, а и какво да вложа - това е бизнесът на бедните. Какъвто и лихвен процент да ми предложат той е винаги по-малък от инфлацията“, коментира Никола пред bTV.

Средната лихва по депозитите в левове момента е 0,72%, отчита статистиката на централната банка.

Според банкери тези, които търсят по-висока доходност, защото не знаят какво да направят с парите, могат да проверят пазара.

"Има банки, които дават. Просто трябва да се огледат и да търсят доходността, която искат. Има банки, които дават добри лихви и възможността е да огледат офертите, които има на пазара“, посочи Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на банка.

Като цяло банкерите не очакват съществени промени през годината при лихвите по кредитите. В момента средната лихва по потребителските заеми в левове е 8,22%, а по ипотечните – 2,56%, отчита централната банка.

"По отношение на лихвите за кредити на граждани нещата не би следвало да се променят в посока нагоре. Дали ще са посока надолу - предстои да видим, тъй като предстоят решения на ЕЦБ. Като цяло виждаме, че трансмисията на европейската парична политика при нас се случва по-бавно“, коментира Светослав Малинов, изпълнителен директор на търговска банка.

Доходите на домакинствата и икономиката растат и банкерите нямат опасения, че ще има ръст на необслужените жилищни заеми.

Станете почитател на Класа