Мика Зайкова: Бюджетният излишък на Асен Василев е счетоводна шашма

Мика Зайкова: Бюджетният излишък на Асен Василев е счетоводна шашма
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.03.2024
  • Сподели:

Приказките, че ще влезем на 1 януари 2025 г. в еврозоната са фантазия. Критерият за инфлацията няма да бъде изпълнен. През януари и февруари инфлацията се сведе почти до 3.3%, но се гледа каква е била тя през изминалите 12. Това означава, че инфлацията ще бъде не по-малко от 7,5%. Това заяви пред Lupa.bg финансистът Мика Зайкова по повод думите на председателя на еврогрупата Паскал Донахю, че е възможно България да приеме еврото следващата година.

 

 

"Има опасност, ако поискаме допълнителен доклад за нашето икономическо развитие през есента, да не бъде изготвен. Предстоят евроизбори и заради новите по-радикални правителства в много европейски страни най-вероятно ЕНП няма да доминира. Урсула фон дер Лайен няма да бъде председател на ЕК, ще се формират повече партийни семейства, което е знак, че съставянето на Еврокомисия ще е трудно. За да получим разрешение за нов резервен доклад, трябва да има еврокомисар и ЕК, която едва ли ще бъде сформирана до края на годината. Дори да бъде, тогава има опасност за другия критерий - за дефицита", предупреди експертът.

 

 

 

По думите й поради мегаломанските и нереални идеи на Асен Василев приходите, които са заложени за 2023 и 2024 г. са нереалистични. "Ръстът на БВП за 2024 г. ще е 3,2, а той в действителност ще бъде преко сили 1,6%. Ръстът на БВП за 2023 г. също не отговаря на реалността. Приходите са малко, за сметка на това разходите са много и се разширяват.

Василев е заложил 3% дефицит при приходи, които ще бъдат минимум с 7,5 милиарда по-малко, отколкото са заложени през 2023 г. Излишъкът на Асен Василев е счетоводна шашма. Той не е разпределил инвестиционните разходи по министерства, също така инвестиционният разход, който трябваше да бъде направен миналата година за общините, не е направен", посочи Зайкова.

"Откакто правителството на Денков е на власт, 1 стотинка не е дошла от Плана за възстановяване. Първият транш отдавна е изхарчен и то не за проекти, а за попълване на дупки. Освен това липсват 1 милиард и 200 млн. от Фонда за енергийна сигурност. Това са обраните печалби на всички държавни дружества плюс отнетите до над 50% печалби на частни енергийни дружества. Тези пари трябваше да помогнат на енергетиката, а се раздадоха където трябваше и където не трябваше. Вместо да имаме излишък, ние имаме дефицит. За 2023 г. дефицитът ще бъде над 3%, което означава, че няма да изпълним и втория критерий", убедена е Зайкова.

Станете почитател на Класа