Две увеличения на пенсиите се планират през тази година

Две увеличения на пенсиите се планират през тази година
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.05.2022
  • Сподели:

Министерството на труда и социалната политика възнамерява да предложи увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите от юли. За най-ниското възнаграждение ще се предложи сумата от 770 лева, а пенсиите ще нараснат с поне 10%, като това ще се случи на два етапа - от юли и от октомври. Все още обаче от ведомството се очакват разчетите на Министерството на финансите.

 

„Ако всичко зависи от министъра на труда и социалната политика, минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното ѝ ниво. Работим върху нов механизъм за нейното определяне", каза социалният министър Георги Гьоков пред „Нова телевизия".

 

Две увеличения на пенсиите се планират през тази година

 

Изглежда обаче засега министърът на финансите не е готов да повиши за втори път през годината минималната заплата. „Разговорите обаче продължават и се надявам да имаме решение по въпроса", каза Гьоков.

 

След произнасяне от страна на финансовото министерство трябва да се мине и през дискусия с коалиционните партньори, както и със синдикатите, които традиционно одобряват, а работодателите са против. „Аз се надявам, ако направим добри сметки за актуализацията, да имаме съгласие и от двете страни затова", допълни министърът на труда и социалната политика.

 

Той бе уклончив по отношение на въпроса за напускането на коалицията, ако кабинетът вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна. От една страна, досегашната позиция е категорична, но, от друга, крайното решение зависи от много неща, каза той. „Имаме желязно коалиционно споразумение, но в него не са предвидени факти и обстоятелства, като войната, която води до повишаване на цените на повечето стоки и услуги“, каза Гьоков. По думите му имало разлика според гласуването – дали парламентът ще задължи правителството да окаже военна помощ (което нямало да остави вариант на премиера), или само ще препоръча това.

 

 

 Бойчо Попов

Станете почитател на Класа