Лихвите по ипотечните кредити у нас са сред най-високите в Европа

  • До 10 години се очаква те да паднат до 4,5 на сто

Лихвите по ипотечните кредити у нас остават сред най-високите в Европа, показват анализи на една от международните агенции за недвижими имоти, съобщи БТВ.
Същевременно българите заемат челно място в класацията по притежание на собствен имот. Статистика показва, че над 95% от българите живеят в собствено жилище, за сметка на това обаче то е по-малко и по-пренаселено спрямо жилищата в държавите с по-малко собствени имоти.
Същевременно, България остава начело в класацията с най-високи лихви по ипотеките. В Австрия, например, месечната лихва е 2.5 на сто, а в България около – 6.5%.
Макар че все още кредитите у нас са значително по-скъпи отколкото в останалите държави членки на ЕС, статистиката показва, че в последните 14 години, лихвите падат. За сравнение, през 2000 г. те са били 17 на сто. Според анализаторите, тенденцията ще продължи, но ще отнеме време.
Очакванията са след десет години, ако разбира се, няма сериозни сътресения лихвите у нас, да са около 4.5%
„Това е една основните пречки пред хората, които искат да се сдобият с първо жилище. За би било добре да има политика за облекчения за тези хора или пък по-ниски лихви", посочи експертът Франсоа Ганьон. Кредитите тук, както и в съседна Румъния са по-скъпи, защото пазарите са по-рискови, обясняват експерти. Така по-голямата част от собствените жилищата у нас всъщност са наследствени, а в тях живее повече от едно поколение.
„Основно се търси ново строителство, което в момента липсва на пазара. Младите семейства предпочитат апартаменти с 2 спални, но се търсят и малки жилищни имоти, които лесно се отдават под наем", обясни брокерът Елена Петрова.
Цените засега остават стабилни, единодушни са експертите. Предупреждават обаче, че цените на новото строителство тръгват нагоре.

 

Станете почитател на Класа