Руслан Стефанов: Реалистично е до края на годината да преодолеем инфлацията

Руслан Стефанов: Реалистично е до края на годината да преодолеем инфлацията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.06.2024
  • Сподели:

Високата инфлация е основният препъникамък на България за влизане в еврозоната. В доклада на Европейката централна банка (ЕЦБ) има и други детайли като бизнес средата по отношение на върховенството на закона, прилагането на различни законодателни норми и т.н. добре познатите причини, поради които България остава все още извън зоната за сигурност и свободно пътуване, ивестна като Шенген.

Това каза пред ФОКУС икономистът Руслан Стефанов.

“Реалистично е до края на тази година страната ни да преодолее инфлацията и да влезе в рамките на референтната стойност от 3,3%. Въпросът е дали ще има достатъчна политическа зрялост и стабилност в българския парламент така, че българското правителство да вземе съответните решения, да следи и да се грижи за това цените да бъдат под контрол. Има притеснения и около технологията за въвеждане на еврото, трябва да има яснота и сигурност. България не е предоставила убедителни доказателства, че е един от партньорите, които прилага и спазва ясно нормите и фундаменталните принципи на общността. Става въпрос за подобряване функционирането на институциите и то по отношение на противодействието на корупцията по високите етажи на властта. В доклада се отчитат и много позитивни страни - България има много ясна фискална дисциплина, добре работеща фискална система, добре работещи закони за бюджета как се формира и разходва", подчерта икономистът.

По думите му ръстът на възнагражденията не е обвързан с влизането в еврозоната.

Влизането в еврозоната означава по-голям приток на капитали и вероятност увеличението на производителността да нарасне. Важен елемент е, че реално икономическите механизми за членството в еврозоната действат и в момента за България. Централната банка и Министерство на финансите са изключително пасивни в последните няколко години в това да покажат, че реално България иска да постигне влизане в еврозоната.

“България макроикономически и икономически е готова и при всички случаи има изгода да приеме еврото. Това е и политически изгодно, тъй като ще се освободи сериозен обществен ресурс за инвестиции. Ще има стрес в хората с влизането на еврото, ще има и психологически ефект, тъй като реално за българите това ще се усеща като обедняване. За да протекат добре тези неща е необходима добра техническа подготовка", допълни Руслан Стефанов.

“Влизането в еврозоната може да се случи във всеки един момент, в който инфлацията падне до нивото, което позволява България технически да поиска доклад. В следващите 6 или 12 месеца българското правителство виждайки, че инфлацията стига до нивата, които ни позволяват чисто технически да покрием този формален аргумент - може да поиска нова оценка. И на базата на тази оценка да поиска приемане в еврозоната", заключи Руслан Стефанов.

 

Станете почитател на Класа