До 2020 година светодиодните технологии могат да намалят разходите за електроенергия с 850 милиона лева годишно

До 2020 година светодиодните технологии могат да намалят разходите за електроенергия на домакинствата, бизнеса и общините с 850 милиона лева годишно. Това прогнозират експертите от бранша, които организират днес национална дискусия. Тя е посветена на въздействието на светодиодната технология върху енергетиката, икономиката и околната среда.

Осветлението чрез светодиодната технология допринася за съществено намаляване на консумацията на електрическа енергия, твърдят от бранша. Освен това приложението ѝ има значителен екологичен ефект за чувствително намаляване на емисиите от парникови газове, за ограничаването на светлинното замърсяване и замърсяването с живак.

Спестяването на близо по милиард годишно от разхода за електроенергия, по изчисление на експертите, към 2020 година ще освободи средства за развитието на икономиката и за разкриването на нови работни места.

Форумът е част от националната програма за честването на Международната година на светлината, която се провежда под патронажа на президента на републиката Росен Плевнелиев. Организатори са Българската академия на науките, Камарата на инженерите, а домакин на проявата е Българската стопанска камара.

Станете почитател на Класа