Скъпите часовници на Базелуърлд пазят изкуството на занаятите

Бродерии, порцелан, малки автоматични системи... Престижните часовници за пореден път изтъкват изкусните занаяти при направата на часовниците, представени на Базелуърлд (Baselworld), подчертавайки неизменното им присъствие в непреходния лукс, далече далече от умните часовници.

Компанията Chanel, един от големите символи на парижкия лукс, е решила да постави ударение на висшата мода, поканвайки за сътрудничество Lesage, къщата, която бродира облеклото на членовете на Френската академия.

Групата от улица "Камбон" (Chanel) е представила модел, декориран с комета, избродирана фино от стъклени перли и диаманти. Този часовник може да се види на световното годишно изложение, което от 19 до 25 март събира в Базел часовникари и бижутери от цял свят.

Предлаган за 85 000 евро, модел, който е в ограничена серия, изтъква точната ръка на парижките бродировачки, които трябва да изпълнят мотива на циферблата с диаметър 37,5 милиметра.

На Базеуърлд този часовник бе представен редом до модел, създаден благодарение на глиптиката - изкуството за гравиране на скъпоценни и полускъпоценни камъни и метали. На него е изобразена миниатюрна птица, гравирана в злато от женевско ателие.

Порцелан от Севр Часовниците Hermеs, произвеждани от часовникарския филиал на известната френска компания за производство на кожени изделия, е поканила известния с изкусните си ръце японски майстор Бузан Фукушима. Той е декорирал циферблата на един от моделите според изкуството на метода на рисуване Aka-е, давайки свобода на въображението си, за да покаже своята интерпретация на темата кон, емблематичен за къщата от улица "Фобур Сент-Оноре".

Сред удивителните експонати на изложението са и часовниците на швейцарската марка Jaquet Droz. Тя представи модел, в които има малки автомати. В един от дамските модели е вградено миниатюрно цвете, което елегантно се отваря при натискане на бутонче. "При автоматите няма никакво ограничение", ентусиазирано заявява Марк Хайек, главен директор на Jaquet Drozson. "Това е само за поезия, за красота", продължи той, допълвайки, че "женската страна отваря вратите на творческото вдъхновение".

Jaquet Droz е една от трите престижни марки, която управлява Марк Хайек, внук на основателя на Swatch Group, световния лидер в часовникарството, наред с Breguet и Blancpain, други две водещи имена в сектора.

Той не е обезпокоен от появата на така наречените умни часовници, свързани с мрежата, които са представяни като звездата на тазгодишното изложение Базелуърлд, само седмици, след като бе пуснат на пазара Apple Watch, за който калифорнийският гигант във високите технологии има големи амбиции.

Любителите на красивите часовници търсят съвсем друга емоция с луксозните часовници, допълва Хайек, пояснявайки при все това, че технически би било възможно да се добави електронен чип към часовник с гривна. "Това би вдигнало цената с два или три франка", подметна шеговите той. Марката Breguet представя модел Tourbillon за 419 500 euros.

Шефът на Patek Philippe, една от перлите в швейцарското часовникарство, гледа благоприятно на умните часовници, въпреки че те се намират в напълно друга вселена.

"Мисля, че това е нещо много добро. Това е допълнение към други неща", коментира Тиери Стерн. Той изрази задоволство от възможностите, които тези предмети ще предложат, например, на хората, нуждаещи се от медицински грижи и прием на лекарство в точно определен час. "Не виждам в тях никаква заплаха за класическия часовник", допълни шефът на тази марка, която колекционерите високо ценят.

През ноември джобен часовник, направен от Patek Philippe през 30-те години на миналия век за нюйоркския банкер Хенри Грейвс, бе продаден за 24 милиона долара от аукционната къща Sotheby's.

Тиери Стeрн е убеден, че идното поколение потребители ще купува продукцията на компанията макар вероятно да навлезе в часовникарство първо чрез умните часовници. "Ако това не стане, значи ще трябва да изгорим скулптурите и картините, които имаме", посочва Стeрн.

БТА

Станете почитател на Класа