Нов руски военен транспортен самолет

Изключително амбициозна спецификация за нов свърхтежък транспортен самолет представи Военно-индустриалната комисия в Москва. Целта е да бъде изградена флотилия, която да може да пренесе 400 тежки танка до всяка точка на света, съобщава телевизия RT.
Самолетът, създаван по програмата ПАК ТА, ще развива до 2000 км/ч с до 200 тона товар, при това с обхват най-малко 7000 километра. Целта е до 2024 г. на служба да има 80 такива машини.
Руската телевизия цитира запознати с плановете източници на онлайн изданието Expert Online, според които ПАК ТА ще използва мрежа от авиобази в Близкия Изток, Латинска Америка и Югоизточна Азия. Строежът им се очаква също да приключи до 2024 г. „Очевидно е, че Русия се подготвя за пълномащабна военна конфронтация с трансконтинентален мащаб", коментират източниците на изданието.
Основната цел на ПАК ТА е да транспортира новите основни бойни танкове Т-14 „Армата" (ще бъдат показани на големия парад в Москва на 9 май ) и друга военна техника: самоходни оръдия, зенитно-ракетни комплекси, тактически ракетни системи, бронетранспортьори, системи за залпов огън и други. ПАК ТА ще имат няколко етажа с автоматично зареждане на товара, както и възможност за стоварването му от въздуха.
Така няколко десетки самолета ще могат да поберат 400 танка „Армата" или 900 по-леко бронирани машини като новите високопроходими „ловци на танкове" 2С25 „Спрут-СД".
Според запознати, по програмата ПАК ТА се работи от няколко години, като първоначално спецификациите са били по-скромни и за основа на новия самолет щял да се използва изоставения проект от края на 80-те „Илющин" Ил-106. Сериозните изисквания на военните обаче са наложили напълно нов дизайн.

Станете почитател на Класа