Mercedes F 015, колата без шофьор

Един таен поглед отвътре към концептуалния автомобил Mercedes F 015, визията на компанията за безпилотно бъдеще. Автономната автомобилна технология е толкова напреднала, че някои авто специалисти очакват напълно безпилотно шофиране на автомобил - без човешка намеса - да се появи в рамките на пет години. Но каква кола ще искаме когато не се налага ръчно управление?
В бивша военноморска база в Калифорния, луксозният автомобилостроител Mercedes-Benz показа как вижда бъдещето с тест-драйв на своя концептуален автомобил F 015.
В F 015 Mercedes-Benz не се занимава с технологията, нужна да направи колата безпилотна, която Елон Мъск, шефът на Tesla Motors, наскоро описа като „Решен проблем". Демонстрираният тази седмица F 015 дори не е бил оборудван с вградени лазерни и компютърни технологии за безпилотно шофиране. Той возеше пътниците по предварително програмиран маршрут, като акцентът беше поставен върху возенето в автономна кола. Mercedes смята, че център е жизненото пространство, защитено от отвличане на вниманието и външния свят. И да, то е луксозно.
Автомобилът има салонни врати, които се отварят широко и разкриват интериор, който е по-близо до всекидневна. Интериорът предлага съчетание от дърво, мокет и тъч-скрийн панели, които се сливат в една среда, която с право е описана като "пашкул". Когато двете предни седалки се обърнат, пътуващите могат да активират маса с тъч скрийн достъпна за всички пътници.
И все пак да ви вози безпилотна кола е малко объркващо. Вие не може да предвидите следващото движение на колата и всяка промяна на скоростта или посоката идва като лека изненада. Също човек на седалката на водача обърнат към вас докато колата е в движение е малко обезпокоително.
В този концептуален автомобил, всеки пътник може теоретично да кара. Когато е в ръчен режим, колата се управлява с педали и волан, точно като традиционен автомобил. Но в автономен режим се контролира с тъч интерфейс , с жестове и дори със следене на погледа.
Екраните показват точки на интерес по вашия маршрут, или информация, базирана на местоположението на вашите приятели. Бъдещият автомобила има достъп до вашите контакти и ако те споделят своето местонахождение, лицето на приятел, ако е в близост, ще се появи на дисплея. Можете да прожектирате произволни изображения, които ви харесват върху екраните и вместо дълго, скучно пътуване, да се забавлявате със снимки на семейството си, хубав пейзаж или снимки от скорошна почивка.
Превозното средство може да бъде добро като такси от висок клас или споделяно превозно средство. Една от прогнозите за бъдещите безпилотни коли е, че щени трябват много по-малко от тях, тъй като колите ще могат самостоятелно да вземат пътници, като гигантска роботизирана флота.
F 015 е изключително голям, въпреки ниския покрив и много от детайлите, като масата в центъра и споделяните екрани изглежда са предназначени за транспортиране на множество хора. Но посланието за привилегирована неприкосновеност на личния живот е също толкова силно. Едно концептуално видео показа как мъж автомобила от своя SmartWatch, а след това потегля сам сам през един красив град.
Външният дизайн е всъщност малко футуристичен. Много от технологиите, които Mercedes-Benz представя във вътрешността на F 015 или вече съществуват или скоро ще са достъпни. Но самото превозно средство изглежда като от научно-фантастичен трилър и изключителният му дизайн го прави труден за възприемане. Предните и задните панели на автомобила са осветени с многоцветни светодиоди - отпред, те светят в синьо и са програмирани да сигнализират на пешеходците при пешеходни пътеки. Колата дори ще казва на пешеходците че е безопасно да се пресича.
Превозното средство е от блестящ сребърен алуминий, толкова гладък, че причинява физическа болка, когато слънцето се отразява от него. Тесните прозорци са покрити с пъстри сребърни екрани, така че никой не може да надзърне вътре (личния живот също е лукс).
Ефектът на външния дизайн е извънземен и се създава впечатлението, че Mercedes-Benz гледа твърде далеч напред. Компанията винаги е имала силно напредничава визия, пионерски новаторски технологии като антиблокиращи спирачки, електронно управление на стабилността и "деформационна зона", която предпазва пътниците в злополуки. Но с F 015, компанията представя интересна технология и дизайн, които изглеждат несвързани с реалния свят, а с вълнуващото обещание за безпилотно шофиране на коли. Компанията описва колата като визия за "След утрешния ден." Но какво да кажем за днес?

Станете почитател на Класа