Борел призова САЩ да преразгледат изключването на Украйна от временната мярка, с която се избягва спиране на работата на правителството

Борел призова САЩ да преразгледат изключването на Украйна от временната мярка, с която се избягва спиране на работата на правителството
  • Публикация: 
  • Дата:  
    02.10.2023
  • Сподели:

"Надявам се, че това не е окончателно решение и Украйна ще продължи да получава подкрепа от САЩ", заяви Борел.

 

 

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова американските конгресмени да преразгледат решението си да не включват финансова подкрепа за Украйна във временната мярка, с която беше избегнато спирането на работата на федералното правителство на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Мярката удължава срока на финансирането до 17 ноември, но не включва предоставянето на допълнителна помощ за Украйна - един от приоритетите на Белия дом, на който се противопоставят все повече републикански конгресмени.

В Киев, след среща с украинския президент Володимир Зеленски, Борел заяви, че европейските представители са били изненадани от постигнатото в последната минута споразумение във Вашингтон и обеща, че 27-членният блок ще продължи да помага на подложената на нашествие страна.

"Надявам се, че това не е окончателно решение и Украйна ще продължи да получава подкрепа от САЩ", добави Борел. "Изправени сме пред екзистенциална заплаха. Украинците се бият с целия си кураж и с всички сили и ако искаме да имат успех, трябва да им предоставяте по-добри оръжия и да го правим по-бързо", подчерта испанският дипломат.

Станете почитател на Класа