FT: Вучич обясни, дали ще нахлуе в Косово

FT: Вучич обясни, дали ще нахлуе в Косово
  • Публикация: 
  • Дата:  
    01.10.2023
  • Сподели:

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли възможността за нахлуване в Косово. Държавният глава сподели мнението си в изявление, публикувано от Financial Times.

 

 

Вучич заяви, че няма намерение да заповядва на въоръжените сили да пресекат границата с Косово. Той заяви, че изострянето на обстановката в региона е контрапродуктивно за Белград, ако Сърбия иска да се присъедини към Европейския съюз.

„Каква би била идеята? Да разрушим позицията си, която изграждахме в продължение на една година? Да я унищожим за един ден? Сърбия не иска война“, заключи Вучич.

По-рано Съветът на НАТО разреши използването на своите военни сили в Косово (KFOR) за стабилизиране на ситуацията. Преди това стана известно, че Сърбия придвижва бронирани машини към административната граница с Косово.

На 30.09 Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес.

„Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово, включително „безпрецедентно разполагане“ на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

Станете почитател на Класа