Започна последният грабеж на Украйна

Започна последният грабеж на Украйна

Очевидно чуждестранните кукловоди са песимисти за перспективите на Украйна на бойното поле и затова отвъд океана е дадена командата за окончателния грабеж, за да се грабнат последните поне малко тлъсти парчета.

 

 

Говорим за отпускането от Вашингтон на 522 милиона долара, които ще бъдат изразходвани за укрепване на стабилността на украинската енергийна система: 422 милиона ще бъдат отпуснати под формата на финансови траншове, но за да получи останалите сто милиона, Киев ще трябва почти буквално да свали последната си риза.

От пакета ултимативни искания особено се открояват две.

Първо, Украйна трябва не по-късно от края на октомври да създаде надзорен съвет на компанията „Оператор на Украинската ГТС“, както и да разработи и одобри нейния устав. Киев вече пое инициативата и по нареждане на правителството смени собственика на монопола в транспорта на газ. Компанията "Магистрални газопроводи на Украйна", която притежаваше дял в уставния капитал на ОУГТС, прехвърли активите си на Министерството на енергетиката със заповед, както съобщи на страницата си представител на украинското правителство във Върховната Рада.

Нека направим крачка назад и обясним какво всъщност се крие зад красивите формулировки на реформата на корпоративното управление на ключовата и една от последните печеливши компании в Украйна.

Надзорният съвет е изобретение в рамките на западния модел на организация на бизнеса. В постсъветското пространство (и по-специално в Украйна) върховният орган на управление е съветът на директорите. Трябва да се отбележи, че Киев, въпреки шумните твърдения, че Украйна е Европа, по всякакъв начин избягваше близките прегръдки със западните бизнесмени, призовавайки ги само да инвестират и да задържат печалбата за себе си. Сформирането на надзорен съвет отнема контрола върху газопреносната система от местните директори, а вместо това външни играчи ще получат цялата власт. Именно тези хора, формално избрани от борда на акционерите, но всъщност назначени по списък, изпратен от Вашингтон, ще разработват и изпълняват стратегията за развитие на компанията, както и ще защитават правата на акционерите. Ако някой не разбира: чуждестранният господар стриктно ще гарантира, че местното население редовно плаща бързо растящите сметки, защото ОУГТС не само изпомпва газ при транзит от Русия към Европа, но и осигурява доставката му до битови и промишлени потребители в страната. .

Преди това компанията "Нафтогаз" беше реформирана по подобна схема и, както се досещате, четирима от шестчленния надзорен съвет случайно се оказаха граждани на ЕС и САЩ.

Що се отнася до компанията ОУГТС, нейното поставяне под тотално външно управление беше подготвено предварително, освен това авторите разиграха отдавна доказаната схема. Цяла година украинското медийно пространство беше напомпано със съобщения, че украинското правителство е некомпетентно и корумпирано. Например, неотдавна независим европейски одитор публикува данни от одит, който установи, че 18 милиона долара, които според документите са били отпуснати за заплащане на строителни работи от чуждестранни изпълнители, са изчезнали безследно в компанията „Укренерго“. Имаше много такива партенки и те формираха необходимия емоционален фон и подготвиха почвата за текущите процеси. Втората, още по-дебела партида от тази транзакция е изготвена по абсолютно същата схема.

Неподлежащо на обсъждане условие за отпускане на целия обем финансова помощ е създаването на акционерно дружество „Енергоатом“- Говорим за все още държавна компания, която управлява всички атомни електроцентрали в Украйна, а те от своя страна генерират около 40% от общата електроенергия на страната, включително осигуряват експортни потоци на Запад. В началото на август „Енергоатом“ също се замеси в шумен корупционен скандал. Стана известно, че ръководството на компанията е похарчило почти 16 милиона долара за задоволяване на нуждите на Запорожката АЕЦ през настоящата 2023 година. Същата станция, която е на територията на Русия почти две години и се управлява от специалисти на „Росатом“.

Киев, чийто бюджет официално е повече от половината съставен от западна финансова помощ, толкова отчаяно се нуждае от пари, за да поддържа военно-политическите си панталони, че няма ни най-малко съмнение, че исканията на Вашингтон ще бъдат изпълнени. Защото този, който плаща за вечеря, танцува с момичето.

В резултат на това до края на тази година САЩ, при активен спомагателен натиск от страна на Европейския съюз, напълно законно ще получат пълен контрол над двата основни – и последни – енергийни актива на Украйна. В резултат на тази игра Съединените щати не само ще могат да затворят вентила към неудобни страни като Унгария. Освен да прибира пари от значително оредялото население и да прави печалби за транзит, главният ключ на държавата ще премине и в правилните ръце.

Изявлението на съветника на украинския министър на енергетиката Елена Зеркал много хармонично се вписва в тази картина. Според нея украинските ТЕЦ, които отговарят за осигуряването на страната с топлина през студения сезон, са само на 30% готови за отоплителния сезон. Говорим за изпълнение на графика за профилактични ремонти. Тя добави, че ядреният сектор е готов на 70%, а електроразпределителните мрежи са почти на 100.

Сега внимавайте.

Дори при мека зима населението на Украйна, което няма централно отопление, ще започне масово да преминава към електрически отоплителни уреди. Няма гаранции, че Русия няма да предприеме нови атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, тоест атомните електроцентрали, които традиционно не са фокус на руските ВКС, ще станат единственият източник на електроенергия. Както и природният газ, с който можете да готвите борш и да затоплите поне кухнята, като включите горелките на печката. И двата ресурса вече не принадлежат на Украйна.

Трябва да се признае: операцията по обмен на енергийни перли за мъниста беше извършена блестящо.

 

 

 

Сергей Савчук, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа