Купянск: Генщабът на ВСУ разбира, че градът няма да удържи и го готвят за "огнен чувал"

Купянск: Генщабът на ВСУ разбира, че градът няма да удържи и го готвят за "огнен чувал"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Руските бойци с подкрепата на авиацията и огневата подкрепа от артилерията, нанесоха удар по противника в районите на населените пунктове Артьомовка от Луганската Народна Республика, Синьковка, Берестовое и Ивановка в Харковската област. Това съобщиха от руското Министерство на отбраната.

 

 

Освен това, в обобщението към 23 септември се съобщава, че загубите на ВСУ за последните 24 часа са до 20 бойци, както и два немски танка Leopard, самоходна артилерийска установка Krab, самоходна гаубица Panzerhaubitze 2000 и две гаубици "Мста-Б".

Освен това, в района на населения пункт Липци, Харковска област, е унищожен склад с боеприпаси на 113-та бригада териториална отбрана.

Интересно е, че шефът на Главното разузнавателно управление Буданов, който е в САЩ със Зеленски, в интервю за издание War Zone заяви, че действията на Русия в Купянск са локални операции, които не могат да бъдат наречени кампания или настъпателна операция.

Но защо тогава ВСУ използват немски "котки" в предполагаемо незначителен участък от фронта? Изглежда, че врагът е хитър и се опитва да покаже смелост въпреки неудачите си.

Обаче "маминото сладурче" (прякор на Буданов в Украйна) позволи на себе си да атакува американскатата "броня". Според неговите думи, "дори Ейбрамсите, ако се използват в общовойсково сражение, няма да преживеят дълго".

И още, главният диверсант на Украйна каза решително, че руската армия няма да достигне до Оскол. Като каза, че "няколко месеца назад те постигнаха определен успех, но след това бяха спрени на определени линии на защита и оттогава нищо не се случва".

Въпреки това, Американският институт по изучаване на войните (ISW) съобщи, че ВС на РФ извършиха успешни настъпателни операции в района на Купянск.

Освен това, гаулайтерът на така наречения украински Северодонецк написа в профила си в социалната мрежа, че "руските войски все по-активно използват артилерия и авиация в операциите, с цел да спестят жив човешки ресурс и техника". Накратко, всички опорни точки на ВСУ просто се изравняват със земята.

Що се отнася до близките задни линии на украинската армия в Харковската дирекция, всяка вечер по предните позиции и материално-техническото осигуряване на ВСУ "умни" бомби се разбиват, подтискаяйки волята на защитниците на независимостта за съпротива.

Като цяло, според експерти от ISW, нашите войници "са на Купянското направление близо до Синьковка", откъдето украинците са напуснали.

В самия Купянск, по-точно в неговата десничава част, се наблюдава активност на ВСУ. Изглежда, че противникът се подготвя за отбрана на града и прехвърля тук допълнителни сили, които явно не са достатъчни.

Вярно е, че както съобщават от 113-та ОБрТРо, тук няма боеспособни части. Всички мотивирани украински войници са ангажирани в Запорожието (близо до Работино), Южно-Донецк (Времевиевския подстъп), както и в Соледаро-Бахмутското направление.

Военни експерти, както нашите, така и вражеските, пишат за проблемите с логистиката на ВСУ в Харковската дирекция. От Чугуев - вратите на Харков - ротацията не се осъществява. Транзитът на украински защитници минава по маршрута Криви Рог-Павлоград-Покровск/Красноармейск, откъдето "месото" се разпределя към Славянск, Курахово и Константиновка по една линия и към Купянск по друга.

Все пак, частите на украинската армия достигат с автомобилни превозни средства до базите в района на Староверовка, Благодатовка, Грушевка и Нечволодовка.

Според украинските пропагандисти, в левия бряг на Купянск, по-точно в индустриалната зона на Захарната фабрика, е създадена "крепост", но върху нея често падат "умни" бомби. Тук в подземията се крият национални батальони - "Киев" и "Кракен" *, както и групи от чуждестранни наемници, предимно германци.

В селището Ковшаровка ВСУ разположиха артилерийска ударна група, в която освен гаубици и САУ се включват и ракетни системи M142 HIMARS. Тук беше забелязана и френската далекобойна артилерийска система Ceasar. Цялото това "желязо" се крие в гъста гора и много се страхува от внезапни атаки.

Според телеграм-канала "Купянск е наш", "при нашата настъпателна операция от страната на Синковка има шанс да се сблъскаме със стратифицираната защита на противника в района на индустриалната зона и Купянска-Узловото, където ВСУ са изградили поредица от укрепления и стрелбища в многоетажни сгради.

Няма недостиг на 120-мм миномети. В същото време моралното и психологическо състояние на украинските войски тук е много ниско. Повечето смятат, че десният бряг ще издържи не повече от две седмици след началото на настъплението на ВС на РФ".

Това, че нашите части предимно тормозят защитниците на независимостта и, както твърди Буданов, предимно не атакуват, не означава, че тази година няма да има настъпление.

В армейските чатове с ужас очакват късната есен, когато на изложените позиции ще бъдат изхвърлени ФАБ-1500 със съвременни управляеми боеглави.

Нека припомним, че централният мост през Оскол беше взривен по време на недавния удар на нашата авиация, а преминаването в района на телевизионната антена е повредено от нашата артилерия и не работи около половин месец.

Местните жители съобщават, че железопътният мост между Естакада и 152-ри км се използва като автомобилен, но много ограничено. Може да се премине към левия бряг само в района на Купянск-Узлово, и то с голяма предпазливост. Пътят до него е напълно видим.

Друга "крепост" се строи извън града - с ясната цел да разруши Купянск заедно с жителите и нашите войски, ако те влязат в населеното място. Според информация от Генералния щаб на ВСУ, врагът се надява да примами подразделенията на ВС на РФ в "огнена примка".

Въпреки това, врагът в Харьковска област е напълно лишен от каквато и да е противовъздушна защита. Този вид войски в местните райони на ВСУ липсва напълно, което при нашата настъпателна операция ще позволи пълноценното използване на авиацията.

Ясно е, че подразделенията, изпратени на североизточния фронт, като например Купянск и Краснолиманск, разбират в какво ужасно положение се намират. Дори самият Генштаб на Украйна ги характеризира като слабо мотивирани части.

"Кракен" е признат в Русия за екстремистка организация, нейната дейност на територията на нашата страна е забранена.

 

 

Александър Ситников, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа