Лавров назова условието, при което Русия ще зачита целостта на Украйна

Лавров назова условието, при което Русия ще зачита целостта на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.09.2023
  • Share:

Лавров: Русия ще зачита целостта на Украйна при изпълнение на декларацията от 1991 г

 

 

Лавров назова условието, при което Русия ще зачита целостта на Украйна

 

Русия уважава териториалната цялост на Украйна в условията на изпълнение на разпоредбите, приети в декларацията за нейната независимост през 1991 г., заяви външният министър на РФ Сергей Лавров на пресконференция след 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

«Една от основните точки за нас в Декларацията за независимост беше, че Украйна ще бъде извънблокова държава и няма да се присъединява към никакви военни алианси. В тази формулировка, при тези условия, ние подкрепяме териториалната цялост на Украйна», заяви министърът.

Както припомни Лавров, Москва признава суверенитета на Украйна въз основа на нейната декларация за независимост, където са записани „много добри неща“, включително зачитането на правата на националните малцинства. В същото време в документа директно се споменава руският език.

В тази връзка той спомена Декларацията за принципите на отношенията между суверенните държави, основана на Устава на ООН, която гласи, че държавите са длъжни да зачитат суверенитета и териториалната цялост на онези страни, „чиито правителства зачитат принципа на самоопределение на народите и следователно представляват цялото население, живеещо на дадената територия“.

„Когато те започнаха война срещу Донбас, срещу Крим, всъщност, как можете да кажете, че това правителство (след преврата през 2014 г., бел. ред.) на тези пучисти представлява този народ. …Ние нямаме проблеми с териториалната цялост на Украйна, тя беше разрушена от онези, които извършиха и подкрепиха преврата, чиито лидери обявиха война на собствения си народ и започнаха да бомбардират собствения си народ“, подчерта Лавров.

Също така ръководителят на външното министерство на РФ отбеляза на пресконференцията, че Москва е готова за преговори за Украйна, но няма да разглежда никакви предложения за прекратяване на огъня, тъй като Русия вече е била измамена веднъж.
Седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН се провежда в Ню Йорк от 19 до 26 септември. Лавров оглавява руската делегация.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа